úterý 3. dubna 2018

Údolí Hasiny

Hasina je potok, který teče z pohoří Džbán do Dolnooharské tabule. Je pravým přítokem Ohře s délkou 24 km a povodím o rozloze 80,5 km². Pramení pod návrším Na Rovinách 2 km západně od Domoušic a teče jižním směrem. Do Ohře ústí pod Skupicemi, naproti hradišti Drahúš. Část dolního toku pod Lipencem je chráněna jako přírodní památka Údolí Hasiny u Lipence.
Tato lokalita byla jako chráněné území vyhlášena v listopadu 2002. Rozloha je 16,8 ha. Důvodem ochrany je důležité paleontologické naleziště organizmů z druhohor a zvláště chráněných rostlin a živočichů. Dále je chráněn biokoridor potoka Hasina jako významný prvek ekologické stability krajiny. Údolím probíhá okružní přírodovědná naučná stezka Údolí Hasiny u Lipence. Vstup do údolí je od odpočívadla u silnice, kus za Lipencem.
Stezka vede nejprve údolím proti proudu potoka, poté se stočí doleva a vyvede návštěvníka nad údolí pod opukové skalky. Zde se jde kolem ohrady se skotem. Poslední pasáž je nejhezčí; prochází se opět údolím, které působí romanticky. Na jaře je zde možno spatřit bledule. Atmosféru trochu kazí nepořádek v podobě plastových lahví.
 









 

1 komentář: