sobota 7. června 2014

Poličsko - Přes Karlštejn na Lucký vrch

1.6.
 Tak na druhý pokus jsem vyrazil do východočeského městečka Polička, v okrese Svitavy. Natěšen na nové zážitky a místa. Některá místa sice uvidím podruhé, ale opakování je matka moudrosti a rád se vracím na některá místa. 
Dnešní výstupní stanice je na trase Pardubice - Havlíčkův Brod a jmenuje se Vojtěchov. Tu jsem si vybral, protože zde před pár lety postavily rozhlednu. Přijet k ní, znamená přejet nevelkou ves a trochu si zastoupat. 
Rozhlednu postavili v roce 2009. Jde o zajímavou stavbu s kamenobetonovou podezdívkou a ocelovou nástavbou. Vidět je z ní od Jeseníků, přes Králický Sněžník, Orlické hory až ke Krkonoším. Dnes byly vidět pouze hory Orlické. V nížině byly nepřehlédnutelné Pardubice.
Dále jsem pokračoval stále ještě do kopce, přes hlavní silnici, kde leží Kladno. Asi tak stokrát menší ves, než její známý středočeský jmenovec. Ve Žďárských vrších pramení 4 známé řeky. Já se dnes dostanu do povodí dvou. První protéká hned v Kameničkách, kam se dostávám po pár kilometrech. Řeka Chrudimka pramení nedaleko, ve svahu kopce U Oběšeného. Uběhne pár minut a přes návrší a vísku Chlumětín klesnu do obce Svratka, na stejnojmenné řece. 
Na rozdíl od Chrudimky, se Svratkou se budu setkávat častěji. Nad Chlumětínem se pokochám prvním panoramatem Žďárských vrchů, s Devíti skalami a Žákovou horou. Nejsou to žádné dominanty okolí, ale poznat se dají. Z návrší nad Svratkou je pěkný pohled na ves Svratouch, se zajímavým secesním evangelickým kostelem. Ve Svratce mají zajímavou kombinaci cukrárny a infocentra. Já kupodivu využívám pouze to druhé. Ve vsi mne zaujímá původně gotický kostel sv. Jana Křtitele s žebrovou klenbou. Vstup do kostela je zajímavou zvonicí. 
Nad Svratkou po červené značce je další místo, které má slavného jmenovce ve Středních Čechách. Ve výšce 781 m n.m. leží Karlštejn. Tak se jmenuje lovecký zámeček, stojící v lese. Zrovna dnes je tu ale rušno, jako na hradě nad Berounkou, protože se zde konají cyklistické závody. Posunu se tedy k dalšímu místu,kterému se říká Zkamenělý zámek. Vrch se skálou připomínajíc hradní zříceninu, v 6. – 8. století využívali jako slovanské hradiště. Modrou značku měním za červenou a pokračuji stále lesem až k Rybenským perníčkům. Ty vznikly budováním ortoruly a procesy zvětráváním ve starších čtvrtohorách.
Jízda po hřebeni končí a já klesám do Pusté Rybné. Další ves, na kterou je pěkný pohled z návrší. Poslední dnešní cíl leží už jen kousek, o 140 výškových metrů výše. Jmenuje se Lucký vrch a je to jeden z hlavních taháků této mé mise. Stoupá se po silnici a pomalu, až dojedu na křižovatku se silnicí č. 357. Ještě kilometr do kopce a stojím před horskou chatou.
Lucký vrch je vysoký 739 m n.m. a od chaty těsně pod vrcholem je pěkný výhled jižním směrem, do údolí Svratky. Z východního úpatí můžeme sledovat Orlické hory a Králický Sněžník. Při perfektní viditelnosti jistě i Jeseníky. Chata zde byla postavena v roce 1940 podle návrhu Ing. Alexandra Hanuše.
Přes osadu Dědek se dostávám do Borové, odkud je to do cíle půl hodiny jízdy. Místo hlavní silnice, volím cyklostezku přes Oldříš a Sádek. Do Poličky přijíždím před pátou, takže si ještě prohlédnu město. Pak už jen zbývá dojet na základnu, která je u zimního stadionu a tenisových kurtů. Dnešní úvodní den, s plnou polní čítal 45 km a 716 nast. m.


Vojtěchovská rozhledna, Chrudimka v Kameničkách, Svratouch, Karlštejn, Zkamenělý zámek,
Pustá Rybná, Lucký vrch a pohled na jih









Polička

 Je město, které se nachází v blízkosti zemské hranice Čech a Moravy v kotlině při Bílém potoku asi 17 km západně od Svitav. Historické jádro je městskou památkovou zónou. Polička byla založena jako královské město v roce 1265. Ve druhé polovině 14. století byly vystavěny kamenné domy a městské hradby. Opevnění města bylo na vnější straně vysoké 10 m a obsahovalo nově i 19 bašt. V roce 1613 Poličku zasáhl ničivý požár, který nepostihl pouze gotickou radnici a jihozápadní část města. Systém hradeb lze obdivovat do dneška. Ty patří k největším památkám města. Dalšími jsou kostel sv. Jakuba s rodnou světničkou Bohuslava Martinů, radnice, nebo morový sloup.
Na kostelní věž a do rodné světničky Bohuslava Martinů se dělají každou celou hodinu exkurze, které trvají necelou hodinu. Měl jsem štěstí vidět z věže Králický Sněžník, Orlické hory a Krkonoše.

Městské hradby, radnice, kašna, morový sloup, kostel sv. Jakuba, světnička B. Martinů,
výhled na město







 


Žádné komentáře:

Okomentovat