neděle 10. prosince 2017

Vrcholy Českého středohoří 7. - Ostrý u Milešova

Ostrý u Milešova (535 m)

Ostrých je u nás celá řada. V každém pohoří najdeme minimálně jeden. V Českém středohoří jsou dokonce čtyři.
Ostrý o kterém je řeč nyní, se nachází nedaleko Milešova, při silnici do Vlastislavi. Vypíná se vlevo tímto směrem a od silnice vede na jeho vrchol modrá značka.
Ostrý je sopečného původu. Je zarostlý smíšeným lesem a na jeho vrcholu se tyčí zřícenina hradu stejného jména. Z geologického hlediska vrch představuje kuželovitý suk z olivinického bazaltu. Na příkrých svazích se vyskytují skály a mrazové sruby s hrubou sloupcovou odlučností, kamenná moře a balvanové proudy.
Hrad Ostrý řadíme k mladším hradům na českém území. Vybudován byl totiž až na sklonku husitských válek. Předpokládá se, že byl založen až někdy po roce 1432, kdy došlo k rozdělení společného majetku dvou bratrů z rodu Kaplířů ze Sulevic. Jméno hradu Ostrý, německy nazývaného Scharfenstein (Ostrý kámen), se v souvislosti s Václavem Kaplířem objevuje v písemných pramenech poprvé roku 1436. Jako pustý je uváděn od roku 1565, kdy už nevyhovoval tehdejším nárokům na bydlení.
Hrad byl vystavěn na skalnatém vrcholu, kolem kterého stoupala pozvolně přístupová cesta. Ta byla v západním svahu pod skalnatým hřebenem přehrazena první, dnes již nedochovanou branou. Hrad měl celkem čtyři brány, z nichž se dochovala pouze třetí.
Z vrcholu jsou daleké výhledy do kraje. Severně dominuje Milešovka s Kletečnou a za nimi se schovávají Krušné hory. Na východě je vidět Lovoš, Sedlo a Ronov. Nesmí chybět ani Říp a Hazmburk. Za daleké viditelnosti by možná byl vidět Ještěd.

 Ostrý od jihu



 Zříceniny hradu
 Výhled na sever...
 ...východ...
...jih

Žádné komentáře:

Okomentovat