úterý 19. února 2019

Bradlo, Skrytín

Mezi Povrlami a Dobkovicemi, ležících na Labi, se v kopcích Českého středohoří skrývají dva nenápadné cíle, na něž jsem si udělal výlet jedno všední únorové dopoledne. Aby nebyla trasa tak krátká, začal jsem cyklotrasu v Ústí a skončil v Děčíně.

Upaluji po ,,šedesát dvojce" směr Povrly. Provoz je ucházející, počasí také. Prvních deset kilometrů uběhlo, jak voda v Labi a nyní už mě čekají středohorské kopce. Nad Povrlami odbočuji na Český Bukov, kde po 700 metrech za křižovatkou má být lesní cesta vzhůru pod můj první dnešní cíl. Ta pod vrchol Bradlo skutečně vede. Neodbočuje však ze silnice, ale vede kdesi po druhém břehu Bukovského potoka. Údolí je hluboké, tudíž se nebudu pokoušet dostat na druhý břeh. Radši to objedu přes Český Bukov. To je název vísky o pár barácích, kde však najdeme památný strom Lípa v Českém Bukově. Já zde nacházím i cestu do Maškovic. Vede pod horou s názvem Hora (497 m) a asfalt zde určitě nečekejte.
Ačkoliv jsou Maškovice ještě menší vískou, najdeme zde dokonce dva památné stromy. Kromě lípy ještě tis. Mimo to je ves usazena fotogenicky do údolí bezejmenného přítoku Labe. Já se chytím modré značky a sjedu k rozcestí Pod Bradlem. Cesta je mírně bahnitá a tudíž jedu po kraji louky. Tento vrchol bude v následujících minutách pokořen. Nebude to ale na kole, nýbrž pěšky. Kolo počká pod zámkem u stromu. Samotný vrchol Bradla moc výhledů neposkytuje, za hezčími výhledy se musí na západní okraj na kótu 425 m n.m. Tam už je z výhledu ten pravý požitek. Slouží k tomu holá skalka.
Bradlo je nevýrazný zalesněný vrchol nad městem Povrly v okrese Ústí nad Labem. Zvedá se do výšky 450 m n.m. a geomorfologicky patří do podcelku Verneřické středohoří a do okrsku Ústecké středohoří. Na západním okraji, na kótě 425 m n.m., vznikla odtěžením dubového porostu vyhlídka. Vidět je hluboké údolí Lužeckého potoka, kterým jsem před chvílí jel, údolí Labe i vzdálenější vrcholy Českého středohoří, tyčící se jihozápadním směrem. Z vrcholu samotného je pouze dílčí výhled směrem k Bukové hoře, k němuž se můžete posadit na provizorní lavičku.
Vrcholem Bradla prochází modrá značka, která vede mezi železničními zastávkami Povrly a Dobkovice. Celá tato trasa je dlouhá 9 kilometrů.
Z rozcestí Pod Bradlem pokračuji mírně z kopce po žluté značce. Cesta je stále mírně bahnitá, občas se přidají zbytky sněhu. Ke druhému dnešnímu cíli však dojíždím zanedlouho. Je jím zámek Skrytín, který přede mnou dlouho zůstával skryt, než mi něm řekl kámoš Marcel. Nicméně jsem nyní zde a mohu ho ohodnotit svým okem. Že jde o neudržovaný zámek jsem věděl, ale o stavbě vedle něj dosud ne. Zřejmě si zde majitelé staví nové obydlí. Ale co bude se zámkem?
Skrytín je zámeček a bývalá osada v kopcích Českého středohoří na levém břehu Labe ve výšce 320 m n.m. Katastrálně patří pod Dobkovice v okrese Děčín. Zámek byl postaven v 19. století jako letní sídlo průmyslníka Ludwiga Wolfruma. V druhé polovině 20. století sloužil jako rekreační zařízení. Po roce 1989 začal chátrat vinou časté změny majitele.
První zmínka o osadě Skrytín (Skrzytyn) pochází z roku 1383. Zámek s pozemky koupil v roce 2010 za milión korun Martin Hausenblas a začal objekt rekonstruovat s plánem vytvořit z něj nový domov pro svoji rodinu. Rekonstrukce je prováděna tak, aby zámek byl energeticky pasivní. Náklady na rekonstrukci majitel odhaduje na 40 milionů.
K zámečku vede žlutá značka z dobkovické vlakové zastávky. Po této cestě je zámek vzdálen zhruba 3 kilometry.

Tyto tři kilometry si užívám sjezd po slušné asfaltce. Poté mě čeká opět jízda po hlavní silnici do Děčína, kde nejen tuto trasu rozebereme s Lubošem u něj doma při kafi. Na posledních sedmi kilometrech podél vody jsem mohl obdivovat zříceninu hradu Vrabinec nad Těchlovicemi, či kostel v děčínské části Boletice.

Trasa:
Ústí n. L. - Povrly - Český Bukov - Maškovice - Pod Bradlem - Skrytín - Dobkovice - Děčín.
30 km, 512 m. př.

 Maškovice
 Bradlo od Maškovic

Bradlo - vyhlídka a vrchol

 Bradlo - výhled z vyhlídky
 Bradlo - výhled z vrcholu
Skrytín







2 komentáře:

  1. Jen upřesnění - vilu na Skrytíně si nechal postavit v roce 1895 pražský továrník Rudolf Richter. Ústecký bankéř Ludwig Heinrich August Wolfrum zakoupil vilu až po Richterově smrti v roce 1914 ;-) Toliko malá úprava ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hned na konci Povrl na přehradou za hájovnou, je závora na mostě přes potok, odkud vede vzhůru pod Bradlo cesta o které píšete že jste nenašel ;-) Hezký den

    https://mapy.cz/s/cosusemole

    OdpovědětVymazat