pátek 8. února 2019

Rozhledny Bavorského lesa

Jeden z dní při pobytu v Železné Rudě jsme s Lubošem podnikli autovýlet na tři rozhledny  v Bavorském lese. Vyrazili jsme po noci, kdy napadlo dost sněhu a tudíž nebylo překvapením, že jsme potkali cestou auto ve škarpě vzhůru nohama. Také bylo překvapením, že v kdejaké zapadlé vsi byla cesta i k tomu nejposlednějšímu domku odhrnutá. Díky tomu jsme se mohli přiblížit velice blízko níže popisovaným lokalitám.

Haus zur Wildnis

Haus zur Wildnis je v překladu Dům u divočiny. Je součástí malého zooparku, který je ukázkou především zdejších typicky lesních a hospodářských zvířat, které patří do zdejší krajiny. Vstup do lesního zooparku je zdarma, procházka je nenáročná okružní, po zpevněných trasách. Jen za parkoviště je poplatek 10 Euro na celý den nebo 6 Euro za půl dne. Výhodná je i pozice vlakové zastávky Ludwigsthal, která je přímo u lesního zooparku.
Co se týče fauny v parku, nejvíc mě zaujaly ohrady rysů a vlků. Nad výběhem vlků se tyčí 20 metrů vysoká dřevěná rozhledna nabízející výhled na vrcholky stromů a na panorama Velkého Javora a některých dalších vrcholů. O kousek dál je již samotný Haus zur Wildnis neboli Dům k divočině, kde je parádní zázemí pro odpočinek. Najdeme zde informační centrum a například dětský koutek a přebalovací box pro malé děti. Celý dům je především takovým muzeem, kde poznáte celou zdejší přírodu a její vývoj interaktivní formou. Ve zdejší expozici je možnost poslechu výkladu a popisků v českém jazyce.



Oberkreuzberg

Obec Oberkreuzberg najdeme v okrese Freyung-Grafenau, severozápadně od druhého jmenovaného města. Stejnojmenná rozhledna stojí v severní části obce, v 790 m n.m. Dřevěná štíhlá rozhledna má šindelový plášť a krytý otevřený ochoz. Z něj je nádherný pohled na druhý nejvyšší vrchol Bavorského lesa, Roklan. Ale i celkový pohled potěší oko návštěvníka. Třeba ho upoutá vysílač na hoře Brotjacklriegel, nebo vlnitá krajina Bavorského lesa, kterou třeba naše Šumava nemá.
Rozhledna je otevřena denně 8 - 18 hodin, vstupné se neplatí. Přímo pod věží je parkoviště.
V obci stojí za zmínku farní kostel Máří Magdalény. Jeho gotický vzhled byl v 17. století přestavěn na barokní.


 Výhled na sever (Roklan)



Kadernberg

Pár kilometrů jihozápadně od bavorského okresního města Grafenau leží půvabné městečko Schönberg. Překlad krásná hora opravdu sedí. Domy jsou rozesety ve vlnité krajině Bavorského lesa a toto městečko není zdaleka jediné.
Nad městem se vypíná hora Kadernberg, na jejímž vrcholu ve výšce 700 m n.m. stojí rozhledna. Třicetimetrová věž byla postavena v roce 1975. Stavba je ze dřeva, pokrytá šindely. Na jedné její straně najdeme horolezeckou stěnu. Po zdolání 120 schodů se naskytne kruhový výhled na Bavorský les a jeho dominanty jako Brotjacklriegel, Javor, Roklan, Luzný a již šumavské hory Plechý či Smrčinu. Za příznivých rozhledových podmínek jsou údajně vidět i Alpy. Rozhledna je otevřena v letních měsících současně s restaurací Turmstüberl, která je přímo ve věži. V zimních měsích je třeba vyzvednout klíč v infocentru na náměstí. Nejlepší je vše pro jistotu ověřit na webu. Kousek od rozhledny stojí kaple Christopherus Kapelle. Na severním svahu Kadernbergu najdeme téměř půlkilometrovou sjezdovku.
Z centra Schönbergu vede k rozhledně kilometr dlouhá pěší stezka. Cyklisté mohou použít kvalitní asfaltku, po níž ujedou kilometry dva. Silnička končí u parkoviště, zbytek cesty má zpevněný povrch.
Městys Schönberg čítá necelé 4000 obyvatel, žijících ve výšce kolem 600 m n.m. Tato lokalita dostala přezdívku Merán Bavorského lesa díky vysokému počtu slunečních dní. Nejdominantnější památkou je neogotický farní kostel sv. Margarety stojící na severním konci náměstí Marktplatz.



Schönberg

Žádné komentáře:

Okomentovat