pondělí 30. prosince 2019

Vrcholy Českého středohoří 27. - Velký vrch, Plešivec u Měrunic

Velký vrch (303 m)

Nehledě k názvu, má tento středohorský vrchol pouze 303 m n.m. Velký vrch najdeme na Lounsku u obce Vršovice nad levým břehem Ohře. Je vrcholem České středohoří této řece nejbližším. V šedesátých letech 18. století byl zanesen do vojenských map pod názvem Vinná hora (Weinberg). Při dalším mapování o osmdesát let později byl již uplatněn dnešní název. Kopec je kuželovitého tvaru nevulkanického původu a jeho vrchní část je tvořena porcelanity, kdežto úbočí a úpatí je ze slínovců, vápnitých jílovců a pískovců ze svrchní křídy. Smíšený les kyselých doubrav (Quercetum) doplňují vtroušené dřeviny, akát, lípa, jasan, borovice lesní a černá.
V roce 1989 byl Velký vrch vyhlášen jako národní přírodní památka o výměře 24,99 ha. Jedná se o jedinou chráněnou lokalitu v severozápadních Čechách vyhlášenou za účelem ochrany výskytu teplomilných hub mediteránního typu, zvláště hřibů (satan, pasatan, medotrpký, koloděj) a muchomůrek (Beckerova, Vittadiniho). Právě hřib satan je součástí znaku obce Vršovice. Co se týče fauny, Velký vrch je jednou z posledních lokalit, kde se vyskytuje ohrožený motýl modrásek ligrusový. Ochrana území má také za úkol potlačit nepůvodní dřeviny a dodat osvětu v oblasti mykoflóry. V minulosti docházelo k záměně jedlých hub za jedovaté a zbytečnému znehodnocování nejedlých hub.
Zalesněný vrchol výhledy nenabízí, ale z jižního svahu se naskýtají pohledy na východ, jih a západ. Značka na Velký vrch nevede žádná, cesta obchází vrchol z východu.

 Velký vrch od jihozápadu
 Pod vrcholem
 Vrchol
Výhled z jižního svahu na jih a západ


Plešivec u Měrunic (509 m)

Jeden z nejpoužívanějších názvů vrcholu nejen v Českém středohoří je Plešivec. Tento se nachází východně od Měrunic v katastru obce Libčeves a jeho název napovídá, že se jedná o téměř holý vrchol. Zdobí ho pouze pár keřů šípku. I když přesahuje 500 metrovou hranici o devět metrů, žádný gigant to není. Běžný projíždějící si ho ani nevšimne. Kdo zde zastaví a vyběhne si na nenápadný vrchol se možná podiví, jaký se odsud nabízí solidní výhled. Severně je vidět Ostrý, východně se zvedá Srbsko a jižně zakrývá obzor Hradišťko. Za ním se vynořuje Oblík, Raná a Milá. Na vrchol nevede značená cesta, pouze vyšlapaná pěšina. Od silnice trvá výstup pár minut.





 Plešivec z jihu
 Vrchol

 Výhled na sever a jih
Výhled na Číčov a Milou

Žádné komentáře:

Okomentovat