neděle 9. února 2014

Letošní premiera v Poohří

Je 8.2. a já poprvé letos sedl na kolo. To není nic divného, ale teplota a délka trasy už tak obvyklé nebyly. S Frantou jsme se dohodli, že pojedem na oběd do jeho již tradiční restaurace U slunce. Vyjeli jsme rychlíkem v 9:33 z Mostu a vystoupili v Ostrově. Dle ČD nad Ohří, ovšem teče tudy pouze Bystřice, která se vlévá do Ohře až po šesti kilometrech, pod Velichovem.

Ještě jsme netušili, že náš čeká trasa dlouhá 61 km, kterou jsme zakončili na žateckém západním nádraží. Tam jsme dojeli po čtyřech kilometrech z libočanské "Sparťanské" hospůdky na návsi, kde jsme měli sraz s Tomášem, který se neúčastnil této akce. Při našem příjezdu už měl pivo na stole, jelikož si myslel, že cestu z obce Rokle zvládneme za 20 minut. Trvalo to minut skoro 40, i s malou pauzou u křižovatky na Nové Sedlo a útulném odpočívadle. Pěkný pohled byl opět ze silnice před vsí Poláky. Zasněžené Doupovské hory a mlhavé údolí Liboce s dominantním Vintířovským vrchem.
Poslední velké stoupání z Kadaně do Rokle dalo celkem zabrat, hned takhle začátkem roku, ale hlavou se mi honilo heslo: "Těžko v Rokelském průsmyku, lehko na Mallorce."
Stará známá Kadaň, ovšem v jiném, zimním kabátě. Takto na mne dělal dojem únorový průjezd královským městem, pod přehradou Kadaňský stupeň. Tu jsme projížděli v těsné blízkosti pod Svatým kopcem, jelikož jsme z Klášterce vyjímečně zvolili silnici č. 224. Důvodem byl suchý povrch, kterým jsme si nebyli jisti na cyklostezce kolem přehrady. Ten samý důvod měl průjezd kolem Šumburku vlevo, místo vpravo, v úseku Lužný/Perštejn - Klášterec. Přeci jen dnes, v sobotu, na silnici nejezdí tolik kamionů a suchá kola, jsou suchá kola.
Že jsme opět zaparkovali U slunce, se dalo čekat. Oproti všednímu dnu nastaly 2 změny. Místo hotovek byly pouze minutky a "Regio Shark" ve 13 hodin o víkendech nejezdí. Za naším kamarádem jsme tedy museli šlápnout do pedálů, místo toho, abychom se kus svezli vlakem.
Úsek po silnici mezi Stráží a Lužným jsem popisoval minimálně již dvakrát. Stačí jen dodat, že při téměř jarním počasí, se jelo nadočekávání dobře. Při průjezdu Květnovou to naopak byla premiera. Táhlé stoupání pod Táhlým vrchem se jevilo jako snesitelné. Za Ostrovem jsme viděli pár cyklostezek, ale bez mapy jsme se do neznáma nepouštěli.
A zde se dostáváme na začátek naší jízdy, která začala na ostrovském vlakovém nádraží. Nejprve však přišla menší oprava mého prasklého drátu na zadním kole. Franta svou nebrzdící zadní brzdu rozbrzdil po cestě, z delších sjezdů. Na Starém náměstí, hezčím Mírového, jsme byli svědky svatby. Pěkná radnice na skromném náměstí za svitu slunce a zpěvu ptáků. Tak vypadá ideální zimní cykloden.
621 nastoupaných metrů, při 61,1 km, není zrovna malá porce na první projížďku v roce, ale zvládl jsem to. Copak Franta, ten je trénovaný z bahno-sněhových vyjížděk s nesmrtelným kolegou Vlastou, tomu se jistě jelo lépe. Cestou jsme potkali asi kolem šesti cyklistů.

Frantův Garmin vytvořil následující údaj

Ostrov - Staré náměstí, Údolí Vlků u Stráže, ve Stráži, Kadaň - klášter, údolí Liboce,
Nechranická přehrada









Žádné komentáře:

Okomentovat