sobota 3. února 2018

Jeseník (3/4)

27.1. - Šumný vodopád

Třetí den vládlo v Jeseníkách mlhavé počasí a tudíž jsme se rozhodli, že si vyjedeme k jednomu z méně známých vodopádů tohoto pohoří. Šumný vodopád se nachází na Šumném potoce mezi vrcholy Velké Bradlo a Hnědý vrch, západně od Orlíku. 
Výchozím místem k této přírodní atrakci jsou Adolfovice, kam to bylo z Jeseníku pět minut autem. Z oné obce vede k vodopádu zelená značka, po které půjdeme i my. Auto jsme nechali kousek pod rozcestím U vodárny a zbytek cesty půjdeme po svých. Od onoho rozcestí je cesta dlouhá 3 kilometry k rozcestí následujícímu. To už je pod Šumným vodopádem. 
Zprvu jdeme po lesní silničce, kde nás občas mine auto. Sněhu je velice málo, což nám vyhovuje. Když silnička a cyklostezka uhnou doleva, my pokračujeme po lepší lesní asfaltce. U chaty Cikánka je menší hemžení nějakých skautíků. Je sobota, tudíž není divu. Údolí se více prohlubuje, cesta se mírně zvedá.
Jsme u rozcestí Šumný potok, ale podle mapy ještě není vyhráno. K vodopádu je to půl kilometřík. No jo, ale není kde pořádně přejít potok a tak musíme vytáhnout naše kaskadérské schopnosti. Pejsek Gody se s tím také statečně pere. Sněhu už přibylo, ale pořád to ještě jde. Horší je led, který zde také místy leží. Už se blížíme k místu vodopádu, ale zatím nacházíme pouze malé kaskády. Půlkilometrová cesta od rozcestí nám zabrala téměř polovinu času, co jsme šli od vodárny. Nakonec jsme nějaké vodopády našli. Za tu námahu jsem čekal něco lepšího, ale je třeba se spokojit i s málem. Dnes jsme nechali vysoké boty doma a málem jsme měli po vodopádu, ale nakonec jsme brodění v dvaceticentimetrovém sněhu zvládli. 
Vodopád na Šumném potoce má dva stupně. Celkem je vysoký 1,5 metru. Je ve výšce 810 m n.m. a jeho průtok je 50 litrů za sekundu. Zelená značka vede dále přes Pásmo Orlíka do Vrbna pod Pradědem.
Sečteno, podtrženo, závěrečný úsek k vodopádu, i od něj, byl cestou mezi kameny, sněhem, ledem, a rameny Šumného potoka. I přes nízký počet kilometrů jsme měli pěkný zážitek.
Cestou zpět k autu jsme potkali chlápky od Cikánky, a ti se nás ptali, zda je výše dost sněhu na pořádání závodu na běžkách. Řekli jsme, že rozhodně není. Je to zajímavé, že přes kopce v Karlově Studánce je naopak sněhu habaděj.





Žádné komentáře:

Okomentovat