sobota 3. února 2018

Jeseník (4/4)

28.1. - Medvědí kámen

Toto úžasné vyhlídkové místo jsme navštívili čtvrtý den našeho pobytu v Jeseníku. Jmenuje se tak skála opatřená zábradlím z níž je úžasný výhled na hlavní hřeben Rychlebských hor, Žulovsko a Keprnickou hornatinu v Hrubém Jeseníku. Obzvláště vynikají Obří skály a pod nimi Ramzovské sedlo.
Samotný Medvědí kámen (907 m) se nachází na západním konci Sokolího hřbetu v Rychlebských horách. Možnosti jak ho zdolat, jsou dvě. Od vlaku či autobusu ze zastávky Lipová-Lázně, jeskyně 3,5 km po naučné stezce. Překoná se přitom převýšení 380 metrů. Druhá varianta je z Lázní Jeseník. Ta je delší a méně namáhavá. Přes Jitřní a Priessnitzův pramen je cesta dlouhá 4 km s převýšením 330 metrů. Zpět lze použít cestu přes Arnoštův krmelec. Tato okružní trasa měří celkem 9 km.
Po mlžném dni se opět dalo rozhlížet daleko do kraje, proto jsme zvolili tento výlet. Cestou od autobusu před Priessnitzovým sanatoriem jsme potkali chlápka s běžkami, ale později jsme se divili, kde mohl na nich jezdit. Třeba ale nejezdil.
Medvědí kámen splnil naše očekávání, úžasné místo! Přestože byla neděle, nikoho jsme zde nepotkali. Hezký dojem z výletu nezkazila ani dobrodružná vložka, kdy jsme před koncem výstupu uhnuli ze značky, že si to zkrátíme, ovšem mýlili jsme se. Ještě jeden těžší úsek jsme absolvovali při sestupu pod Medvědí kámen. Prudký terén, sníh a tahající Gody nám sestup trochu ztížili, ale zbytek cesty do lázní byl pohodlný.
 
 Medvědí kámen z naučné stezky



Výhled na Keprnický hřbet a Rychlebské hory
  Výhled na Jeseník

Žádné komentáře:

Okomentovat