čtvrtek 1. října 2015

Křivoklátskem na Veselov

Na Kladensku se objevila nedávno nová rozhledna, tak proč si k ní neudělat odpolední podzimní výlet. Z Kněževsi to bude akurátní vzdálenost, skrz křivoklátské lesy. Kolem desáté jsme tedy s Janičkou připraveni vyrazit na cestu.
Směrem k Novému Strašecí nebudeme nic vymýšlet a pojedeme po cyklostezce, kolem muzejní kolešovické dráhy. Je sucho a tak nám nemusí hliněný terén tolik vadit. Za Chrášťanami se místo po cyklostezce pouštíme lesem. S místní znalkyní to nebude problém. Zajímavá cesta lesem vede jižně od osady Bory. Trať potom přejedeme a dostaneme se k rozcestí Lišany, bývalá žst. Pak už není problém se dostat do Lužné. Menším problémem však bylo dostat se k Belšance. Projeli jsme dolní Lužnou a Havlíčkovou ulicí vystoupali na východní okraj. Po polní cestě se dostáváme ke Skelnohuťskému potoku a u stejnojmenné osady trochu zaváháme. Nakonec k rozcestí Belšanka-hájovna přijedeme od západu. Zde při svačině potkávám kolegu z Rakovníka, který neúspěšně sbírá houby. Chvíli s námi pohovoří a poté to vzdává.
Podél Skelnohuťského potoka jedeme i nadále. Mírně do kopce, až nás silnička dovede na křižovatku. Po CT č. 103 projedeme Amálii, což je nevzhledná samota a už padáme do dalšího údolí. Tentokrát říčky Klíčavy. Tam nás doprovodí ořechová alej. Přejíždíme bývalé těleso koněspřežky a ruku v ruce se zelenou značkou přijíždíme k Pilskému rybníku, kde jsem před devíti lety málem dostal pokutu, za vstup na soukromý pozemek. Závora tenkrát byla zvednutá stejně jako dnes. To se pak cedule se zákazem přehlédne snadno.
Zelenou značku střídá žlutá a přichází další stoupání. Blížíme se k Lánům. Ty objedeme po hlavní silnici jižně a na vedlejší odbočujeme v Ploskově. Místní rybníček se zalíbil Janičce a tak přichází menší pauza. K našemu cíli už zbývá pár kilometrů. Zbývá projet Žilinu a vyskytneme se u Výskyty, což je jméno potůčku, za kterým ještě musíme šlápnout. Na horizontu už spatřuji rozhlednu nad vsí Družec. Koukám do mapy a ještě musíme překonat jeden vodní tok. Suvenýry rozhledny jsou opět na OÚ. Na rozhlednu nás ze vsi vyvede ukazatel.
Rozhledna je na chlup stejná jako na nejvyšší hoře Kladenska, Vysokém vrchu u Malých Kyšic. Výhled z rozhledny Veselov rozhodně není dechberoucí. Jsou vidět převážně okolní obce a údolíčka.
Od rozhledny se chceme dostat do Velké Dobré. Vzali jsme to tedy rovnou přes pole, až jsme se doplahočili na cestu, která nás převede nad dálnicí. Dále už to nedramatizujeme. Přes Velkou Dobrou a Doksy končíme na nádraží v Kamenných Žehrovicích. Ve vlaku potkávám další 2 rakovnické výpravčí. Ti se pro změnu vracejí z dovolené. Tachometry se nám zastavily na hodnotách 59,5 km a 659 nast.m.  a první říjnový výlet je minulostí.

 Belšanka
 Údolí Klíčavy
 Do údolí Klíčavy
 Těleso bývalé koněspřežky
 Družec
 Rozhledna Veselov
 Výhled na jih...
 ...západ...
...severozápad

Žádné komentáře:

Okomentovat