pondělí 12. března 2018

Vrcholy Českého středohoří 11. - Kuzov

Kuzov (393 m)
 
Tento název patří nenápadnému vrcholu severně od Třebívlic, vedle obce Dřemčice. Nenápadný proto, že ho převyšují okolní Blešenský vrch a Solanská hora. Jedním dechem ale musíme dodat, že je z něj nejširší výhled v porovnaní s výše zmiňovanými kopci.
Kuzov je skalnatý, častečně zalesněný, vrchol nad potokem Žejdlík. Je příkladem dvou menších žilních (třetihorních) útvarů leucitického tefritu vypreparovaných z okolních turonských usazenin. Turon je druhohorní část svrchní doby křídy.
Dva téměř na sebe kolmé skalní hřbety, které jsou budovány čedičovou horninou tvořící přechod k bezživcovým vyvřelinám a s absencí olivínu, leží na průsečíku dvou trhlin sahajících hluboko do spodních vrstev zemské kůry. Tento unikát se stal podnětem vyhlášení přírodní památky v roce 1949. V listopadu 1990 došlo k úpravám výměry na současných 7,12 ha.
Les zde tvoří geograficky nepůvodní borovice černá. Ze světa flóry zde můžete spatřit tařici skalní, koniklec luční, kavyl Ivanův či česnek tuhý.
Nejlepší přístup na vrchol je z Dřemčic, odkud vede žlutá značka do vsi Leská. Za posledními domy Dřemčic se odbočí na vrchol Kuzova po lesních cestách.Výhled z vrcholové skalky je od východu na západ. V tomto směru zahlédneme postupně Kokořínsko, Bezděz, Říp, Hazmburk, Poohří v okolí Libochovic, Džbán, středohorské kopce kolem Loun, Doupovské hory, Krušné hory a nakonec okolní vrcholy jako Srbsko či Hradišťany.








Žádné komentáře:

Okomentovat