pátek 16. března 2018

Vrcholy Českého středohoří 12. - Kamýk u Libčevsi

Kamýk (437 m)

České středohoří by se dalo nazvat pohořím Kamýků. Jeden z nich, konkrétně vrchol, stojí jako výrazný kužel nad vsí Všechlapy severně od Libčevsi. Co se týče kopců v okolí této obce, je z Kamýku nejrozsáhlejší výhled. Na severu jsou blízko vrcholy Hradištko či Líska, na východě naopak dohlédnete daleko na Kokořínsko či Bezděz, přes Křížový vrch se panorama otáčí na jih a okolí Loun, kde vynikají Oblík s Ranou a na západě se kruh uzavírá Krušnými horami a Číčovem. Říp či Hazmburk jsou zakryty bližšími kopci.
Kamýk má tvar protáhlého kužele. Stráně jsou travnaté, vrchol mírně skalnatý a na severním svahu jsou nízká křoviska. Kopec patří mezi Evropsky významné lokality pro výskyt vzácných druhů hmyzu (přástevník kostivalový). Rostlinstvo je na lounských kopečcích podobné, ale zde je hojně zastoupen řepík lékařský.
Výstup na vrchol je velmi snadný. Od zastávky autobusu na rozcestí je to do vsi Všechlapy kousek. Tam lze i nechat auto a kolem kapličky dojít na vrchol po neznačené polní cestě. O něco delší trasa vede z Lahovic. Ta je také neznačená a vede po polních cestách. 


 Kaplička ve Všechlapech
 Kamýk s Lískou a Lahovicemi

 Vrchol Kamýku


 Výhled na východ, jihozápad a západ

2 komentáře:

  1. Kopec je bohatý na chráněné rostliny - k vidění je koniklec luční, hlaváček jarní i divizna brunátná.

    OdpovědětVymazat
  2. Kopec je bohatý na chráněné rostliny - koniklec luční, hlaváček jarní a divizna brunátná.

    OdpovědětVymazat