úterý 3. července 2018

Vrcholy Českého středohoří 14. - Janský vrch, Dob, Dlouhá hora

Janský vrch (340 m)



Vrchol vysoký 340 m n.m. se nachází na Mostecku nad obcí Korozluky. Je výrazným kopcem, dominantně působícím hlavně od západu. Základní horninou Janského vrchu je leucitit, obsahujicí jediný světlý minerál leucit. Východním směrem pod vrchem Špičák u vsi Dobrčice je uzavřený lom, kde se na přelomu 80. a 90. let 20. století těžil porcelanit.
Národní přírodní památka zde byla vyhlášena v září 1951 ministerstvem školství, věd a umění. Předmětem ochrany jsou vzácná suchomilná a teplomilná rostlinná společenstva, rostoucí na výhřevném čedičovém podkladu. Lokalita je součástí I. zóny CHKO České středohoří.
Z vrcholové louky se otevírá pohled jižním směrem. Od Bořně přes Oblík, Milou až na Doupovské a Krušné hory.
Na Janský vrch nevede žádná značená cesta. Nejlepší přistup je z polní cesty mezi Korozlukami a Dobrčicemi.
Ve svahu Janského vrchu stojí zámek Korozluky. Postavit ho nechal na místě středověké tvrze F. V. Rajský z Dubnice v roce 1775. Jednopatrový zámeček byl v roce 1806 upraven klasicistně. Dnešní podoba je z roku 1870. Od roku 1994 probíhá jeho postupná rekonstrukce. Prohlídku je lepší domluvit telefonicky.

 Janský vrch od jihu
 Na vrcholu


Výhled na jihozápad, západ a Most


Dob (455 m)

Velmi krátký název patří vrcholu východně nad Dobrčicemi a jižně od Bíliny. Jde o zalesněný kopec, který je nejvyšším vrcholem Dobského hřbetu. Středem vrcholu probíhá hranice mosteckého a teplického okresu. 
Na vrchol nevede žádná značená cesta. Nejlepší přistup na něj je z polní cesty mezi Dobrčicemi a Žichovem.
Samotný vrchol výhledy nenabízí. Pouze mezi stromy je vidět Děčínský Sněžník. Z jižního svahu je daleký výhled na Lounské středohoří, Doupovské hory, město Most a Krušné hory.

 Dob a Dobrčice
 Na vrcholu

 Výhled na jih a severozápad
 

Dlouhá hora (483 m)

Nad obcí Kozly severně od Loun se táhne výrazná hora. Název Dlouhá dost napovídá o jejím tvaru. Tato čedičová hora má 400 metrů dlouhý vrcholový hřeben. Ze severní strany je zalesněný, převážně smrky. Jižní strana je holá, porostlá trávou a keři stepního charakteru s výskytem teplomilných rostlin.
Na vrchol nevede žádná značená cesta. Nejlepší přístup je z polní cesty mezi obcemi Kozly a Jablonec. Z ní odbočuje nahoru další cesta. Po ní narazíte na přijemné posezení v podobě dřevěných lavic a stolu stojících na severní hraně vrcholu.
Výhled je díky holému jižnímu svahu od východu na západ. Při procházce po hřebeni se místy objeví i výhledy na sever. Když se povede viditelnost, jsou vidět i Jizerské hory s Ještědem. Nedaleký Číčov paradoxně zakrývají stromy. Dohlédnout lze i na Džbán, město Louny, Doupovské a Krušné hory.

 Dlouhá hora od jihu

 Na vrcholu


 Výhled na východ, jih a západ

Žádné komentáře:

Okomentovat