úterý 3. července 2018

Vrcholy Českého středohoří 15. - Ressl, Široký vrch

Ressl (413 m)



Tento nejzápadnější vrchol Českého středohoří měl v minulosti spoustu jmen: Rössel, Rýzl, Ryzel, nebo také Koňský vrch. Ze všech kopců obklopující město Most je také nejvyšší. Morfologicky výrazný Ressl pochází z třetihor a řadí se do tektonické linie mladších znělcových vulkanitů jakými jsou Bořeň, Zlatník, Špičák či blízký Hněvín. Dále je dokladem vypreparovaného průniku znělcové lávy do slepenců s ostrohrannými úlomky hornin v sopečných vějířovitých kanálech. Ty jsou časté v severních Čechách z doby mladších třetihor.

Ressl je poprvé zmíněn roku 1290 jako osada se vším příslušenstvím a vinicemi patřící oseckému klášteru. Až do 17. století se ve svahu kopce pěstovala vinná réva, to už byl Ressl majetkem města Mostu. V 19. století byl zalesněn a sloužil jako městský revír. Na začátku 20. století byl vrchol oblíbeným cílem výletů a proto zde byla postavena rozhledna. Dřevěná trámová věž však vydržela pouze v letech 1912 - 1945. Poslední stavební činnost zde proběhla v letech 1957 - 1958, kdy byl vybudován přírodní amfiteátr. Ten je však dnes zarostlý dřevinami.
Na Ressl se za procházkami chodí do dneška. K sezónímu občerstvení slouží bistro v budově bývalého statku. Město Most společně s mosteckým muzeem zřídilo naučnou stezku, bylo upraveno i malé jezírko. Výhledy zalesněný vrchol nenabízí.

 Ressl od jihozápadu
 Ressl od východu
 Částečný výhled z východní hrany
 Bývalá restaurace na vrcholu
 Jezírko na vrcholu

Široký vrch (386 m)

Nejnižší ze tří vrcholů na severozápadním okraji města Most je charakteristický televizním a rozhlasovým vysílačem. Ten stojí vedle hotelu Širák. Obě stavby se nacházejí uprostřed smíšeného lesa, kterým je pokryt celý Široký vrch. Tudíž i tento kopec je bez výhledu. Jediné místo, odkud lze pozorovat krajinu je vinice na východním svahu.
Vinice na Širokém vrchu byla založena až v roce 1988. Sazenice odrůdy Kerner byly přivezeny ze sousedního Německa, odkud odrůda pochází. Vyšlechtil ji známý šlechtitel August Karl Herold ve Weinsbergu v roce 1929 křížením odrůd Trolínské a Ryzlinku rýnského. Druhá část dnešní vinice Matčina byla vysazena v roce 2004, v témže roce byla obnovena vinice na Hněvíně. Byly zde vysazeny odrůdy Ryzlink rýnský a Chardonnay. Vinice Matčina je kvůli svažitému terénu velmi náročná na ošetřování. Zvláště obtížná je sklizeň hroznů do nůší, neboť nosiči je musí vynášet až k hornímu okraji vinice, kde je sypou do valníku. Pod vinicí Matčina byl vybudován vinný sklep, který sloužil až do roku 2002 jako prodejna vína a burčáku. Dnes je sklep využit jako sklad.

 Široký vrch od jihozápadu

 Na vrcholu

 Částečný výhled na sever

Žádné komentáře:

Okomentovat