neděle 8. července 2018

Dobrná, Sokolí vrch

DOBRNÁ (534 m)
 
Dobrná se jmenuje nevýrazný vrchol u stejnojmenné obce východně od Děčína. Nejvyšší partie jsou zalesněny a proto výhledy nenabízejí. Zajímavou náhradou jsou jihovýchodní svahy, odkud se otevírá panorama Lužických hor se Studencem.
Severně od vrcholu je malá vesnička Františkův vrch, kde stojí jedna technická zajímavost. Větrný mlýn holandského typu. Postaven byl pravděpodobně v roce 1850. Budova je vybudována z lomového kamene. Původní střecha byla osazena šindelem a byla otáčivá. Mlýn měl čtyři perutě, o jejichž obnovu je momentálně usilováno. Nyní je mlýn v soukromém vlastnictví a slouží k obytným účelům. I od něj se otevírají pěkné výhledy severním a východním směrem. 
 
 Dobrná ze Sokolího vrchu
 Na vrcholu
 Výhled ze svahu na sever
 Větrný mlýn v obci Františkův vrch
Výhled z Brložce na Lužické hory
 

SOKOLÍ VRCH (506 m)

Sokolí vrch je 506 metrů vysoký kopec v Českém středohoří. Leží 4 km východně od centra Děčína a 1,5 km severozápadně od obce Dobrná, na jejímž katastrálním území se nalézá. Na mapách je sice vyznačený vrchol s kótou 506 m, ale nejvyšším bodem kopce je bezejmenná vyvýšenina s kótou 508 m necelý kilometr východně. Kopec se zarovnaným povrchem tvoří bazaltické horniny a pyroklastika. Na strmých svazích leží balvanovité sutě s drobnými jeskyněmi. Zvolna se svažující svah k obci Dobrná je z většinou bezlesý a je využíván pro zemědělství. Rozlehlá louka dosahující až na vrchol byla do roku 1949 využívána jako letiště.
Na Sokolím vrchu stojí od roku 2004 rozhledna. Má betonovou konstrukci a výšku 50 metrů. Rozhlížet do kraje se turisté mohou díky společnosti T-mobile, která byla investorem. Kruhový výhled je často označován za jeden z nejhezčích na děčínskou kotlinu. Dohlédnout lze i na Lužické hory, Ralskou pahorkatinu a Ještěd.
 
 Rozhledna na Sokolím vrchu


 Výhled na sever, jih a Děčín

Žádné komentáře:

Okomentovat