neděle 8. července 2018

Zschirnstein, Zirkelstein, Kaiserkrone

I druhý den mířím do Saska. Tentokrát mě čekají cíle pouze tam. Ještě jsem nenavštívil všechny zdejší stolové hory. Dnes mi ubydou další tři ze seznamu chybějících. 

Z Děčína jedu přes městskou část Bělá, kde se zastavuji u kostela sv. Františka Xaverského. Krásnou, ale celkem prudkou, silnicí vystoupám do Maxiček. Cesta je sevřena mezi skalní věže zajímavých jmen. Většina je jich však schována v lese. Z Maxiček pokračuji po žluté a zelené značce k rozcestí Česká brána, které je již na hranici. Rozcestí se tak ale pouze jmenuje, žádná brána tu není. Nicméně už se přede mnou na chvilku vynořil Zschirnstein. Původně jsem měl v plánu zdolat ho ze sedla mezi Malým a Velkým, ale nechal jsem se zlákat červenou značkou, vedoucí také tím směrem. Cestou jsem narazil na kolo favorit zamčené u stromu. Asi nějaký Čech také vyrazil na kopec. Koho jiného tam ale čekat, když Němci mají normální pracovní den, kdežto u nás je svátek.
Nakonec jsem dobře udělal, že jsem se tudy vydal. Nečekaně jsem vyjel až nahoru v sedle. I toho Čecha s favoritem jsem potkal. Neměl holt tolik odvahy to zkusit na vrchol také. Potvrdilo se i to, že zde převládají moji krajané. Po Sněžníku je tedy Zschirnstein druhou horou Českosaského Švýcarska, na nějž se dá vyjet na kole. 
Großer Zschirnstein je stolová hora nad levým břehem Labe. S 561 m n.m. je nejvyšším vrcholem saské části Labských pískovců. Společně z Kleiner Zschirnstein tvoří dominantní horu, nepřehlédnutelnou z mnoha výhledových míst. Na vrcholu se nachází měřičský bod z 19. století. Má spojitost ze stejnými body na Sněžníku, Kahlebergu a jiných okolních horách. 
Jižní stěna Velkého Zschirnsteinu se může pyšnit jedním ze tří míst v saské části Labských pískovců, kde je dovoleno horolezení. To je po celém území zakázáno.
Ještě stojí za zmínku datum 14. února 2010, kdy se do jihovýchodního svahu zřítilo letadlo společnosti Time air letící z Prahy do švédského Karlstadu. Příčinou byl neschválený akrobatický manévr. V letadle letěli dva piloti, nepřezil ani jeden.
Jako hora sama je i výhled uchvacující. Kromě oblasti Českosaského Švýcarska lze spatřit Lužické hory i Milešovku. Na západě je vidět, jak Děčínská vrchovina přechází v Krušné hory. Na plochém vrcholu nechybí ani výhledová růžice.
Jedu po značce do sedla a cestou zjišťuji, že tudy by to na kole určitě nešlo. Beru kolo do rukou a snáším ho po schodech o dobrých 50 metrů níže do sedla. 
Na Kleiner Zschirnstein je to také brnkačka. Sjezd z něj však není brnkačka pro jednu Němku, která cestou kolem odpočívadla sletěla z elektrokola. Že to ale trvalo jejímu partnerovi, než se jí vrátil pomoci. Kdybych si toho všiml dřív, snad i já bych tam byl dřív. Sbírala se docela dlouho.
Z Malého Zschirnsteinu jsou výhledy převážně na sever. Z rozjímání nás ruší menší deštík. Námi myslím mě a jednoho děčíňáka s jeho drážďanským kamarádem. Oni také nechali kola dole pod kopcem.
Je čas se posunout dále a tudíž sjíždím do Schöny, která leží na náhorní plošině, avšak nádraží má dole u Labe. Nad ní se také tyčí stolové hory, které chci nyní navštívit. 
První je Zirkelstein s 384 m n.m. Hora se skládá z kuželovité základny pokryté lesem, z níž ční pískovcová skála. Na ni se stoupá po strmých schodech. Po jejich zdolání se turista ocitne na vyhlídkové plošině s kruhovým výhledem. To je výhoda oproti Zschirnsteinu. Česky se hora nazývá ,,Oblý kámen," což charaktrizuje její tvar. Poprvé se toto jméno objevuje roku 1592. Jeden z prvních obrazů s motivem Zirkelsteinu nakreslil v roce 1818 Caspar David Friedrich. Jmenuje se Poutník nad mořem mlhy (Der Wanderer über dem Nebelmeer) a je častým motivem v různých prospektech propagujících zdejší kraj. Výhled je hodně podobný tomu ze Zschirnsteinu, za zmínku však stojí skalní hradba Schrammsteine, na niž je nejhezčí pohled právě odsud.
O pár desítek metrů dále a přímo nad Schönou je můj poslední dnešní cíl, stolová hora Kaiserkrone, česky Císařská koruna. Zvedá se do 350 m n.m. a vyběhnout na ni zabere chvíli. Výhled je obdobný tomu z předešlého kopce, jen se musí za jednotlivými výhledy popocházet. Slouží k tomu jednotlivé vyhlídkové plošiny opatřeny zábradlím. 
Cestou k nádraží sjíždím k Labi a stejnou cestou jako včera peláším k Děčínu. Jen v restauraci v Dolním Žlebu registruji více návštěvníků než včera.

Trasa:
Děčín - Bělá - Maxičky - Česká brána - Großer Zschirnstein - Kleiner Zschirnstein - Waldhof - Zirkelstein - Schöna - Dolní Žleb - Děčín. 
45 km, 733 m. př.



 Großer Zschirnstein

 Výhled na jihovýchod a severovýchod
Großer Zschirnstein

 Kleiner Zschirnstein a výhled na sever

 Zirkelstein

 Výhled na sever a jih


 Kaiserkrone a výhled na masiv Schrammsteine

Žádné komentáře:

Okomentovat