čtvrtek 17. srpna 2017

Drtinova rozhledna, Milada

V pátek 21.7. otevřeli další novou rozhlednu Miladu, což ve mně a Lubošovi vyvolalo nápad vydat se na jednodenní výlet, který jsme podnikli tři dny po jejím otevření. Jelikož se jedná o oblast kolem přehrad Orlík a Slapy, přidáme k tomu ještě jednu čerstvou u Chotilska, která mi také chybí do sbírky.

Rozhledna Milada

Tato sympatická rozhledna stojí na vrcholu Krchov ve výšce 489 m n.m. u obce Přední Chlum, kousek od hráze orlické přehrady. Stavba je dřevěná, s čtvercovým půdorysem, vysoká 30 metrů. K rozhledně vede červená značka ze Solenice a zelená z Hřebenů. Obě značky se potkají v Předním Chlumu a na vrchol vedou společně. Na rozhlednu se platí 50 Kč a je zde možnost malého občerstvení. 
Rozhledna svou výškou převyšuje blízký vysílač, čili ten nenarušuje nádherný kruhový a daleký výhled. Úžasný je pohled na kopcovitou krajinu Sedlčanska a na klikatící se přehradu Kamýk (foto 3). Vidět je i orlická přehrada (foto 4), ale ne její hráz. Na dosah je kostel na Makové hoře a obec Krásná Hora nad Vltavou. Jižnímu pohledu vévodí Šumava. Bezpečně poznávám Boubín a Bobík (foto 5).






Drtinova rozhledna

Rozhlížení má na Besedné (496 m) dlouhou tradici. Na počest významného rodáka Františka Drtiny z nedalekého Hněvšína byla dne 11. července 1926 slavnostně otevřena nová dřevěná rozhledna na vrchu Besedná (496 m), který se nachází nedaleko Živohoště. Drtinova rozhledna byla 22 m vysoká, ve tvaru husitské hlásky. Postavili ji místní turističtí nadšenci na Besedné, kam právě František Drtina rád chodil. Ve 20. a 30. letech patřila rozhledna k oblíbeným turistickým cílům. Vzhledem k působení prof. Drtiny v Masarykově vládě a jeho syna Prokopa v Benešově vládě, nebyla tato rozhledna s tímto názvem komunisty příliš politicky vhodnou a nechali ji tedy v roce 1967 strhnout.
Nová rozhledna byla otevřena o velikonoce v roce 2015. Je dřevěná, 21 metrů vysoká a konstrukce je totožná s rozhlednou na Boubíně. 
Besednou najdete nad obcí Chotilsko, jihovýchodně od Nového Knína. Vrcholem prochází zelená značka od severu k jihu. Parkoviště se nachází na jižní straně, odkud je to k rozhledně půl kilometru. 
I z této rozhledny je daleký kruhový výhled na okolní kopcovitou krajinu. Na severu lze zpozorovat obec Slapy (foto 5) a vysílač Cukrák (foto 4). Jihovýchodně se tyčí Javorová skála a severozápadně se táhnou Brdy. Také lze zahlédnout okolní rozhledny, např. Veselý vrch či Neštětickou horu (foto 6).






Žádné komentáře:

Okomentovat