čtvrtek 17. srpna 2017

Island (13/13)

20.7. - V teplých krajinách

Spalo se nám celkem dobře. Než jsme přistáli v Norimberku, slunko hřálo už přes okénko. Z venčí to bylo úplně cítit - slunce, teplo, léto!
Útokem bereme metro na nádraží a na něm vlak do Hofu. Žel bohu odjíždí až z 21. koleje, což je rozhodujicí, vlak jsme nestihli. Počkáme tedy dvě hodiny na další a mezitím posnídáme. 
V 9:37 odjíždíme z Norimberka a do Chebu pojedeme dvě hodiny. Ve vlaku kupodivu všichni usínáme. Kupodivu proto, že až tolik pohodlné vozy nejsou. Budime se akorát před Marktredwitzem.
Cheb! Čechy! Domovina! Jak jsme se těšili s Jaňulou domů... Z euforie nás trochu vyvedl Vietnamec v rychlém občerstvení před nádražím. Nejprve nás nenechal domluvit a poté neposlouchal, co mu říkáme. Ale závitky místo kuřecího mi tolik nevadí. Dále už se nic zvláštního během cesty do Mostu nestalo. Tam nastalo loučení s našimi "spolubojovníky." Boj to totiž někdy byl.
"Jsme opravdu na Islandu." Říkali jsme si často s Jančou. Postupně se dojem zhoršoval, způsobený převážně počasím. Osm dní deště, to už je opravdu síla. To ani ta zima a vítr tolik nevadily. Kvůli počasí jsme museli postupně oželet Hafragilsfoss, Vestmanneyjar, Dyrhólæy, Systrafoss a neužili si Dettifoss, Skógafoss a vyhlídku z Perlanu. 
Další faktor byly ceny, neskutečná drahota. Kam se hrabe Švýcarsko či Norsko. Jen pro příklad (vyděl čtyrmi na české koruny): chleba - kolem 700 ISK, jídlo v restauraci - kolem 2000 ISK, 1 l nafty - 180 ISK, jogurt Skyr - 150 ISK, 500 g rajčat - 450 ISK, magnetka - 900 ISK, ligový fotbalový zápas - 2000 ISK, noc v kempu - kolem 1600 ISK. Jediné, co by aktuálně bylo levnější by bylo máslo.
Krajina je tu pěkná, což asi tak vnímáme, protože je jiná. Jen ty lesy nám tu chyběly. Ale i přesto vše jsme snažili užít si to. S Jankou jsme ovšem usoudili, že jedna návštěva nám bohatě stačila. Jestli někdy změníme názor, těžko říct.






Žádné komentáře:

Okomentovat