úterý 10. října 2017

Hůrka v České Lípě

Tento často používaný název patří i 327 m n.m. vysokému kopci na jihovýchodním konci České Lípy, konkrétně u městské části Svárov. Jde o nenápadné návrší s překvapivě pěkným výhledem. K němu slouží nedávno vybudovaná dřevěná vyhlídka. Zajímavá je v tom, že na ni nevede žádný schod. O její stavbu se postarala společnost Městské lesy Česká Lípa. 

Cesta na vrchol není sice značená, ale není těžké sem trefit. Z městské čtvrti Svárov můžeme využít červenou značku v ulici Českých bratří. Z ní se vydáme ulicí Úvoz a poté lesními cestami stále vzhůru.

Výhled z vyhlídkové ohrádky je suprový. Od západu se táhne Ronov, České středohoří se Sedlem a Královým vrchem. Za ním je vidět Děčínský Sněžník a severní panorama tvoří Lužické hory. Poznávám vrcholy Klíč, Luž a Ortel. 
Myslím si, že tato vyhlídka je slušnou kompenzací za Špičák, kde stojí věž, jež ale již neslouží k rozhlížení nýbrž k přenosu signálu. Příležitostně ale zpřístupněna bývá.



V rámci půldenního výletu Českolipskem jsme s kámošem Lubošem navštívili ještě dvě zajímavé lokality. Obec Kvítkov, nad níž se nachází také místo k rozhlížení a to od sochy Sv. Barbory. Obec najdete severozápadně od Zahrádek. Dalšími zajímavostmi Kvítkova jsou kostel sv. Jakuba a zřícenina skalního hradu.




Jižně pod Sosnovou je ze silnice č. 9 odbočka na západ, k lokalitě Nový Dvůr. Tam najdeme novou kozí farmu, kde své produkty i prodávají. Mimo to se v místě nachází zbytky tvrze Dvorec a altán Josefská vyhlídka. Ta poskytuje výhled do údolí Peklo. Ale nic extra to není. To píši proto, že přístup k těmto místům je jen se svolením majitelů farmy.


Žádné komentáře:

Okomentovat