čtvrtek 21. září 2017

Rozhledna Kovářka


V tomto článku Vám představím rozhlednu Kovářku, severozápadně od Mladé Vožice na Táborsku. Ta zde, v obci Moraveč u Slapska, stojí od roku 2011. Nebýt však české byrokracie, stála by zde o osm let dříve.
Třináctimetrová rozhledna stojí ve výšce 495 m n.m. Od roku 1950 je teprve třetí kamennou rozhlednou v České republice. Na myšlenku postavit si na pozemku soukromou rozhlednu přišel místní kovář Ladislav Dobeš, který si zaslouží obdiv. Po osmiletých tahanicích s úřady trvala samotná stavba pouhých 36 dní! Dalších několik týdnů potom trvalo, než byla dodělána okna, dveře a vitríny, neboť rozhledna není jen na rozhlížení, ale také slouží jako kovářské muzeum. Pan Dobeš léta shromažďoval po celém kraji staré tovaryšské a výuční listy, staré fotografie z okolních (již zaniklých) kováren a kovářská nářadí. Sbírka umístěná ve věži i venku na malém nádvoří, je velmi obsáhlá a pestrá. Navíc o všem má pan Dobeš přehled a návštěvníkům o tom rád povypráví.
Z ochozu rozhledny se nabízí kruhový výhled. Lze zahlédnout třeba vysílač Mezivrata nebo rozhlednu na Velkém Blaníku.
Pres Moraveč nevede žádná turistická značka. Nejblíže je modrá vedoucí z Mladé Vožice do Votic. Obec i rozhledna však leží na silnici č. 124 mezi oběma zmiňovanými městy. Z Votic, kde je vlaková stanice, je to do Moraveče 14 km. Nejblíže na vlak je to do Mezna (11 km), ale tam každý nestaví.
Nejbližšími rozhlednami jsou: Šelmberk (5 km), Velký Blaník (11 km), Babina (20 km) a Hýlačka (22 km) u Tábora.








Žádné komentáře:

Okomentovat