pondělí 21. ledna 2019

Vrcholy Českého středohoří 19. - Boreč, Holý vrch

Boreč (449 m)

Šest kilometrů západně od Lovosic leží víska Boreč, podle níž se jmenuje přilehlý vrchol. Je také nazýván Borečský vrch a vyhledáván je především v zimě. Můžou za to tzv. ventaroly.
Masiv Borče je morfologicky dokonalou kupou, který je protkán složitým puklinovým labyrintem. Byl zařazen do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Jedná se o zalesněnou znělcovou vyvýšeninu, na níž se nachází národní přírodní památka Borečský vrch s naučnou stezkou stejného jména. Chráněné území zaujímá plochu 11,23 ha a vyhlášeno bylo roku 1951. Vrch je pozoruhodný unikátním výskytem geologického jevu tzv. mikroexhalací a ventarol. Zdejší geologická zvláštnost spočívá v tom, že celý vrch je protkán sítí skalních puklin, které ústí jak na úpatí kopce, tak na jeho vrcholu, kde jsou uměle rozšířeny. V zimě kopec při úpatí nasává studený vzduch z venkovního prostředí, který prochází vnitřními puklinami, v nichž se ohřívá od okolní horniny a teplý je vyfukován do ovzduší. Teplotní rozdíl může být až 20°C. Ojínění vzniká obohacením vzduchu o vlhkost. V létě efekt působí opačně a vystupující vzduch má teplotu okolo 4°C. Nejefektivněji působí jev při mrazech. V jámách na vrcholu kopce lze i uprostřed té nejtužší zimy pozorovat různé druhy malých živočichů a rostlin. Tuto vlastnost Borečského vrchu odhalil až v roce 1881 pražský univerzitní profesor Jan Krejčí se synem Prokopem. Podobný přírodní jev mikroexhalací byl také v menším měřítku pozorován i na sousedním Sutomském vrchu a též na Ostrém.
Naučná stezka začíná v Režném Újezdě u kapličky. V roce 2016 byla zrenovována, má celkem devět zastavení a dvě vyhlídky. První vyhlídka pod vrcholem kopce je na Milešovské středohoří. Další  směřuje k Lovosicím a vrchu Lovoš, Radobýl, Sedlo a Ovčín. Délka naučné stezky je 2,5 km.
Ve vsi Boreč najdeme zámek, který stojí na místě původní vodní tvrze, která byla na zámek upravena koncem 16. století. V průběhu staletí často měnil majitele. Po 2. světové válce jej využíval zemědělský podnik. Poslední rekonstrukce byla provedena v 70. letech 20. století, ale údržba byla nadále zanedbávána, až se po roce 1989 část objektu zřítila. Nový majitel poté zahájil další pokusy o jeho obnovu, což se však stále nedaří.



Vrchol Boreč od jihu
Cesta na vrchol
Vrchol

Ventaroly

Výhled na východ a sever
Zámek Boreč


Holý vrch (458 m)

Tento nevýrazný kopec najdeme nad vsí Sutom, severně od Třebenic. Holý vrch, také zvaný Holáček, dělá čest svému jménu. Jeho nezalesněný vrchol se choulí mezi výraznějšími Sutomským vrchem a Jezerkou.
Na vrchol vede neznačená pěšina ze Sutomi, nebo odbočka z červené značky a cyklostezky na hrad Košťálov, též neznačená. Vždy jde o krátký a nenáročný výstup.
Z Holého vrchu se naskýtá kruhový výhled. Je odsud vidět několik hradů. Nejbližší Košťálov, dále Hazmburk, Oltářík, Ostrý, Skalka a také zámek Vlastislav.
Ve vsi Sutom stojí kostel sv. Petra a Pavla, který byl postaven v letech 1716-24 v barokním slohu. Autorství je připisováno litoměřickému architektovi Octaviu Broggiovi. Vedle kostela stojí malá dřevěná zvonice. Od roku 1958 je kostel společně s farou chráněn jako kulturní památka ČR.



Vrchol Holého vrchu
Cesta na vrchol

Výhled na sever a západ

Kostel sv. Petra a Pavla v Sutomi

Žádné komentáře:

Okomentovat