úterý 3. dubna 2018

Vrcholy Českého středohoří 13. - Kaňkov

Kaňkov (436 m) 


Mezi Bílinou a Mostem se tyčí zalesněný vrchol Kaňkov. Severovýchodně pod ním je stejnojmenná ves a jižně Želenice nad Bílinou. Od druhé jmenované obce působí jako lehce zdolatelný kopec, ale od západu se jeví dominantněji.
Kaňkov není první název tohoto kopce. V minulosti se jmenoval Pastýřský, Ovčí nebo Kyselecký vrch. Kyselecký díky lázním na okraji Bíliny. Lázenští hosté využívali Kaňkov často ke svým procházkám.
Kopec je důležitým vrcholem geomorfologického okrsku Bořeňské středohoří a má tvar nesouměrného znělcového hřbetu táhnoucího se od východu na západ.
Od 17. století byla z východního svahu Kaňkova jímána léčivá voda Bílinská kyselka do mělkých studní. Od 20. století je voda čerpána pomocí hloubkových vrtů.
Z vrcholové skály se nabízí výhled od východu na jihozápad. Výhled začíná Bořní, pokračuje lounskými kopci, Želenickým vrchem, Zlatníkem, v pozadí táhnoucími se Doupovskými a Krušnými horami, Hněvínem a městem Most.
Na vrchol vede odbočka z červené značky mezi Braňanami a Bílinou. Vystoupat se dá i po neznačených cestách a přes pole a ohrady ze Želenic.

 Kaňkov od Braňan
  Želenický vrch, Kaňkov, Bořeň

  Na vrcholu

  Výhledy na sevrovýchod, jihovýchod a želenický kostel

Žádné komentáře:

Okomentovat