pátek 27. dubna 2018

Vrcholy Českého středohoří 13. - Křížové vršky

Křížové vršky (386 m)


Oficiálně se takto jmenuje pouze jeden vrchol mezi Mnichovským Týncem a Charvatcemi nedaleko Loun. Je nejvyšší z trojice kuželovitých vrcholů jižně od Libčevsi. Neoficiálně se Křížové vršky říká celé této trojici podobných kopců. Doplňují ji Malý vrch (375 m) a Šibeník (344 m). Přes silnici ležící Mlýnský vrch už patří do Dolnooharské tabule. 

Křížové vršky jsou neovulkanické kužely na vypreparované augitové žíle s drobnými skalkami a mrazovými srázy se sloupcovitou odlučností čediče, se suťovým pláštěm porušeným sesuvy. Jsou to výrazné kupy, které vystupují ze zarovnaného povrchu na křídových horninách.
Sppolečně vytvářejí evropsky významnou lokalitu soustavy Natura 2000 a zařazenou do mezinárodního projektu LIFE +. Předmětem ochrany jsou suché trávníky a nízké teplomilné křoviny.
Na samotném vrcholu Křížových vršků byly natáčeny scény z filmového zpracování Máchova Máje. 
Přístup na vrchol je z obcí Charvatce či Mnichovský Týnec. Z polní cesty spojující obě vsi vede pod kopec odbočka. Na vrchol už je to poté kousek po svahu.
Kruhový, ničím nerušený, výhled nabízí zajímavý pohled na Srdov, Brník a Oblík. Za Ranou se táhnou Krušné hory a severní část výhledu patří okolí Milešovky. Na východě se špičatí Hazmburk a oblý Říp.

 Křížové vršky od Charvatců


 Na vrcholu
 Výhled na sever
 Výhled na jih
 Výhled na západ

Žádné komentáře:

Okomentovat