pátek 10. května 2013

Pod Jedlákem


Tak dlouho jsem otálel 5.5. kam jet a hlavně jestli jet, jelikož počasí neodpovídalo předpovědi, až bylo poledne. Nakonec to vyhrála trasa pod Jedlovou ve svahu Krušných hor, na webu píší, že by tam měly být dva vodopády, tak to je slušné lákadlo, ještě je po cestě „Skalní okno“, to už stojí za to zvednout zadek a vyrazit. Nevim jak je to možný, ale když vyrazím ráno, není problém, ale čím délel přemýšlím nad počasím, které vidím venku a nad tím kam vyjet jsem línější.
Vlak staví vyjímečně v Kyjicích? No bezva, nemusím se motat v „Georgetownu“, má přezdívka pro Jirkov. Ve Vysoké Peci se divím, že poprchává a pak prší. „Tak já se vykopu a ono tohle?“ Naštěstí jen přeháňka, dále se bude střídat slunko s mraky až do večera, aby velké a rudé zapadlo za hory. Vyrážím z výšky 300 m n.m., do 400 m pohoda, do 500 m už je to těžší, ale pak přichází Terezina vyhlídka a odpočinek v podobě výhledu, sice je slušný opar, ale romantické místo. „Tady má být to skalní okno, ano, támhle, ale tak nahoře.“ Nicméně se do svahu vydávám a stojí to za to. Stoupám až do 690 metrů, odsud je to kousek k vyhlídce Jezerka, nekonečno uhelných dolů kupodivu vidět není.
K zámku Jezeří sjíždím už jen z kopce, cestou má být první vodopád na Šramnickém potoce, nacházím kaskádu. Na zámku upoutávají pozornost tulipány v zámecké zahradě, krásná červeň jim sluší. Další cíl má být zřícenina zámeckého pavilonu, kterou nenacházím, tak příště s pořádnou přípravou. Kaskáda na Černovickém potoce? Nic moc tomu co jsem viděl neodpovídá, ale jinak potok místy připomíná toky Krkonoš. Technická památka Albeřická štola svádí toky Šramnického a Černovického potoka do štoly pod zaniklým hradem Alberk, který pak teče přes Horní Jiřetín, stejně jako já dnes, a vlévá se do Bíliny.
Pak už následoval „úprk“ k domovu přes Komořany, Počerady, Lenešice. Nevím proč, ale mám tuto cestu rád, přitom vede kolem šachet a průmyslovou zónou. Asi proto, že se tudy jezdí na pěkné výjezdy do krušných hor či z nich. Tachometr dnes změřil 58,9 km.


Terezina vyhlídka, Skalní okno, kaskáda Šramnického potoka, Tulipány na Jezeří, Albeřická štola





Žádné komentáře:

Okomentovat