čtvrtek 9. května 2013

Cikánským dolíkem do pohoří Džbán

Jak se asi jede po polní cestě přes trať do Vrbna? Kolik cikánů je v Cikánském dolíku? Neměl bych už zase zajet k našim? Tři otázky jsem vyřešil jednou ranou 24.4.
Podle mapy zjišťuji, že přes polní přejezd je to nejlepší přes Blšany, čili klasická cesta pod Blšanským chlumem kolem kasáren. V Blšanech se projede kolem hospody po silnici vzhůru, která se mění na polní cestu. Stoupá se celkem příjemně, mírně do kopce a po chvíli se otevírají panoramata. Za přejezdem už jen kousek a ocitám se na Bytinách, kde cesta přestane stoupat a mírně klesá k Toužetínu. Sulec, Panenský Týnec a poté následuje Žerotín, přes nějž se dostávám do Zichovce. Tam od loňského roku funguje Pivovar, vaří tam 4 druhy piva, 10, 12, 13 a 15 stupňů. Odsud vede lesní cesta kolem hřiště do Cikánského dolíku, který byl vyhlášen národní přírodní pamaátkou z důvodu ochrany kriticky ohrožených druhů rostlin. Pár chatek, dvě studánky, Samotínský potok a les dává tomuto místu romantickou atmosféru.
Zvolna stoupající lesní cesta končí na zelené značce mezi Žerotínem a rozcestím U křížku, ke kterému se vydávám. Zde se již nacházím na náhorní plošině pohoří Džbán, který je tímto chrakteristický. Z lesa vyjíždím před obcí Bor, kde odbočuji vpravo a na další křižovatce směr Kroučová. Na půli cesty dojíždím cyklistu, tak chvíli hovoříme o jeho vyjížďce z Hříškova. Z Kroučové směřuji na nejvyšší vrchol Džbánu, který má stejné jméno. S 536 m n.m. je o 16 cm vyšší než nedaleký Louštín. Toto bylo zjištěno posledním měřením, do té doby byl za nejvyšší vrchol považován (a někde do dneška stále je) Louštín.
Nejsnáze do Domoušic je to odsud po žluté kolem bývalého dolu Perun a Lhotu pod Džbánem. Najeto mám 45,7 km. 636 nast. m., 536 m n.m.

Pohled z Bytin, Žerotín - zřícenina, Cikánský dolík, Kroučová, Džbán






Žádné komentáře:

Okomentovat