neděle 17. srpna 2014

Lipská hora

Na první pohled obyčejná hora, jedna z mnoha v Českém středohoří, se tyčí severně nad Třebívlicemi, mezi obcemi Lhota a Medvědice. Má tvar asymetrického trachytového kuželu a své okolí převyšuje zhruba o 300 metrů. Na druhý pohled už tak obyčejná není. Kdo si dá tu námahu a vystoupá na její vrchol, bude odměněn dalekým výhledem, který je daleký, i když mu na severu brání stromy. Jižní polovina hory je chráněna jako přírodní rezervace s výskytem teplomilných rostliných společenstev, konkrétně hvozdíku sivého, který má zde nejbohatší zastoupení u nás.
Severně pod Lipskou horou vede červená turistická značka ze Lhoty do Medvědic. Cestou ze Lhoty, na vrcholu stoupání je vyšlapaná cesta na vrchol. Ta ale není značená a je většinu cesty strmá. Končí na vrcholu ve výšce 689 m n.m.Vrchol je tvořen pásmem skal, na němž jsou ukázky deskovitého rozpadu horniny.
Na kole od vlaku lze pod vrchol, do Lhoty dojet z řady zastávek a stanic. Z Čížkovic 12 km, Libochovic 18 km, Koštic 19 km, Chotiměř 10 km, Žalany 14 km, Bílina 14 km.














Žádné komentáře:

Okomentovat