sobota 27. srpna 2016

Podkrkonoší 3/6: Přes Jestřebí hory k Adršpachu

Trasa:
Poříčí - Lhota - Markoušovická rozhledna - Paseka-Na Špici,rozc. - Slavětín - Radvanice - Jívka - Janovice - Liščí sedlo,rozc. - Adršpach - Zdoňov - Hrnčířské údolí.
31,4 km; 628 m.př.; 688 m n.m.

Co jsme viděli:
Markoušovická rozhledna - pěkná stavba na severním okraji Jestřebích hor. Naskytl se nám z ní "podešťový" výhled a nebyl vůbec marný. Sice nebyly vidět Krkonoše, ale na Javoří hory, Teplicko-adršpašské skály, či na Broumovské stěny byl nevšední pohled. Všude kolem stoupala z lesů mlha.

Zámek Adršpach - dlouho nepřístupná stavba slouží po rekonstrukci návštěvníkům.
Hrnčířské údolí - po žluté značce ze Zdoňova na Křížový vrch se prochází pěkným údolím, které zdobí kaple sv. Jana Nepomuckého a dvě lípy. Tu mimo nich chrání i dva kopce. Křížový vrch a Kopeček. Na druhém z nich stojí zřícenina kostela sv. Jana Nepomuckého.


Co jsme zažili:
Předpověď počasí se naplnila a dopolední déšť nám dovolil vyjet až po jedenácté hodině. Šli jsme poděkovat a rozloučit se s vedoucím, protože jsme si toho opravdu vážili, že nás nechal v suchu. Loučili se s námi i ostatní zaměstnanci, což na nás udělalo dojem.
Výjezd na Markoušovickou rozhlednu nám dal ke konci dost zabrat. Prudká šotolinová cesta ale nakonec byla pokořena.
V pozdním odpoledni jsme sháněli nějaké "obědiště." První do rány nám padl nápis na rohovém domě v Radvanicích "Restaurace Na Růžku." Chodíme okolo baráku, ale dveře do restaurace žádné. Po chvíli ze sousedního domu vyleze paní. "Hledáte někoho?"
"Ano, tu restauraci."
"Ta už tu není."
Překvapeni odjíždíme s nepořízenou a nechápeme, proč tam ten nápis tedy je.
V Janovicích už jsme uspěli. Zde pro změnu chtěl majitel "drobný poplatek" za dobití baterie do e-kola. První naše podobná zkušenost. Jelikož to nebylo nutné, neuskutečnilo se to.



 Markoušovická rozhledna a výhled na sever
 Nad Janovicemi
 Zámek Adršpach
 Zřícenina kostela na Kopečku
Kaple v Hrnčířském údolí

Žádné komentáře:

Okomentovat