sobota 27. srpna 2016

Podkrkonoší 4/6: Přes Čáp k Čapkům

Trasa:
Hrnčířské údolí - Adršpach - Teplice nad Metují - Skály - Čáp - Stárkov - Odolov - Malé Svatoňovice - Rtyně - Batňovice - Rtyně - Končiny - kamenolom u Devíti křížů.
46,6 km; 628 m. př., 724 m n.m.

Co jsme viděli :
Křížový vrch - krásný kopec s pěkným výhledem na Adršpach, Zdoňov a Javoří hory. Na vrchol vede zajímavá křížová cesta. Jednotlivé obrazy jsou vytesány do skály. Na skalní vyhlídce je kříž.
Teplice nad Metují - normální město, jehož popularita je založena na Teplických skalách, které každoročně navštíví spousta turistů.
Čáp - 786 m n.m. vysoká skalní vyhlídka, na které postavili novou rozhlednu. Jako nejvyšší bod Teplických skal je nejlepším výhledovým místem v širokém okolí. Výhled je od Krkonoš po Orlické hory.
Skály (Bischofstein) - takto se jmenuje osada i zaniklý hrad nad Teplicemi. Ze zámečku je restaurace a hotel. Na zříceninu vede turistická cesta a z upravené vyhlídky je místy daleký výhled.
Malé Svatoňovice - rodiště bratří Čapků a sympatické městečko pod Jestřebími horami.
Restaurace U Bulánka - příjemný podnik v obci Batňovice. Navštívili jsme jej jako jediný možný podobný podnik ve Rtyni a okolí.


Co jsme zažili:
Po dvou rušnějších nocích se dalo konečně klidně spát. Také tomu dopomohlo úžasné místo u kapličky a ve společnosti dvou lip. Hned ráno jsme si vyšlápli po dřevěných schodech a kolem křížové cesty na Křížový vrch. Pravděpodobně jsme zde byli dnes první návštěvníci. Až cestou dolů jsme potkávali další turisty.
Z Teplic jsme "vydupali" 200 výškových metrů do osady Skály a následně ještě kus pod Čáp. Cestou lesem jsem z batohu vytratil čouhající bagetu, na níž jsem měl takovou chuť. Janča se pro ni ochotně vrátila a tak jsme si ji mohli s chutí za chvíli dát. Na novou rozhlednu jsme totiž stoupali z krásných 724 m n.m. Jen to zatažené nebe trošku kazilo dojem při rozhlížení.
Fascinující jsou údolí v Podkrkonoší! Sjezd a výjezd do Stárkova, stoupání do Odolova - do sedla v Jestřebích horách - a nakonec pohled k Malým Svatoňovicím. To vše jsme si užívali při cestě do rodiště bratří Čapků. Bylo ale pondělí a v jejich muzeu bylo zavřeno. Byli jsme však zde ve správnou dobu na správném místě a zastihli paní, která zrovna vcházela dovnitř. Poprosili jsme jí tedy o pár suvenýrů.
Největší sranda ale byla, když jsem v kavárně Dášenka potkal kolegu nádražáka z Lounska. Byl tu na dovolené s manželkou a synem, které poslal napřed na vlak.
Po večeři v sympatické restauraci "U Bulánka" jsme se přes nezajímavou Rtyni odebrali směrem k Vizmburku hledat nocleh. Před kamenolomem jsme ale špatně odbočili a skončili u jeho vjezdu. Nakonec se nám v lese líbilo a zůstali tu přes noc. V temné noci byly vidět hvězdy a mezi stromy vysílač na Černé hoře v Krkonoších.



 Křížový vrch a výhled k Adršpachu

 Čáp a výhled na Ostaš
 Zámek Skály (Bischofstein)

 Zaniklý hrad Skály (Bischofstein)
 Stárkov
Malé Svatoňovice

Žádné komentáře:

Okomentovat