sobota 27. srpna 2016

Podkrkonoší 5/6: Babiččino údolí

Trasa:
Kamenolom - U Devíti křížů, rozc. - Červený Kostelec - U Devíti křížů, rozc. - Vizmburk - Havlovice - Červená Hora, zříc. - Bílý most - Rýzmburk - Žernov - Bílý most - Ratibořice - Zlíč - Česká Skalice - Kleny - Šeřeč.
40,8 km; 385 m. př.

Co jsme viděli:
Vizmburk - zřícenina hradu nad Havlovicemi, jenž prochází velkou rekonstrukcí.
Červená Hora - zaniklý hrad nad řekou Úpou u stejnojmenné obce. V 19. století zanikla část hradu kvůli stavbě silnice. Dnes zde zbylo trochu zdiva.
Rýzmburk - třetí zřícenina nad Babiččiným údolím. Tato přestavěna na hotel.
Rozhledna Žernov - nová stavba 1 km od Rýzmburka. Výhled na Krkonoše, Jestřebí hory, Broumovsko, Babiččino údolí a Labskou nížinu.
Babiččino údolí - známá turistická destinace Náchodska. Místo děje románu Babička od Boženy Němcové. Z nejznámějších cílů lze připomenout pomník babičky s dětmi, Staré Bělidlo, zámek Ratibořice, Viktorčin splav, Ludrův mlýn či vodní mandl.


Co jsme zažili:
Po nejklidnější noci, jakou jsme kdy měli, jsme nejprve jeli navštívit Červený Kostelec - rodiště Boženy Němcové. Kromě jejího domku zde stojí za pozornost už jen kostel na náměstí. Původní plán byl dojet až na rozhlednu "Na Signálu," ale kvůli zajíždce a kamionovému provozu jsme to vzdali.
Zřícenina Vizmburk je pěkně položena v lese, ale kvůli rozsáhlému stavebnímu zásahu je nefotogenická. Lešení je všude, kam se podíváš.
Po všech těch kopcích následoval zasloužený relax Babiččiným údolím. Úplná rovina to sice nebyla, ale i přes horší kvalitu cesty jsme si to užívali. Ani odbočka na Rýzmburk a Žernov už nám tolik námahy nepřipravila. Rozhledna určitě není originál, ale vše vynahrazuje výhled.
Ten největší mumraj nastal, když jsme zabrzdili u Viktorčina splavu. Doslova hlava na hlavě, většinou rodiče s dětmi. My navštívili vodní mandl, kde dělal průvodce sympatický starší pán. Věděl o tom opravdu hodně, z čehož byla Janina nadšená. Posteskla si, že dnes už se to takto nedělá.
Když nadešel večer, měli jsme (jako vždy) dva úkoly. Sehnat něco k večeři a místo na spaní. Večeři jsme měli v podobě pizzy na náměstí v České Skalici a za noclehem zamířili k nádrži Rozkoš. Hned na první dobrou jsme našli bezva flek v malém zákoutí pod švestkami u vsi Šeřeč. Jen ta špinavá voda trochu kazila dojem. Když jsme viděli tolik rybářů kolem, bylo to fakt štěstí, že jsme mohli u vody postavit stan.

 Červený Kostelec - rodný dům B. Němcové
 Vizmburk
 Červená Hora
 Rýzmburk
 Pohled z rozhledny Žernov na Góry Stolowe

Staré Bělidlo a ratibořický zámek

Žádné komentáře:

Okomentovat