čtvrtek 13. dubna 2017

Vrcholy Českého středohoří 3. - Zlatník

Zlatník (522 m)
 
Kopec Zlatník se nejmenuje podle vzácného kovu, nýbrž podle obce České Zlatníky. Vrchol dominuje nejen nad touto obcí, ale i nad širším okolím. Jedná se o jeden z posledních kopců na západě Českého středohoří.
Zalesněný znělcový vrch je charakteristický svou severozápadní stěnou, kde se nacházejí skalní útvary, jejichž souvislý pás je narušen mohutnou erozivní rýhou. Ta je zarostlá stromy a keři. Pro své skály je Zlatník vyhledávaným horolozeckým místem regionálního významu. Na svém vrcholu má registrované startoviště pro paragliding. Vzhledem k přírodním hodnotám území byl Zlatník vyhlášen jako národní přírodní rezervace.
Nejsnažší přístup na vrchol je z Českých Zlatníků po polní cestě a později prudké lesní pěšině. Dá se dostat i z Obrnic přes Patokryje a přes okolní louky, kolem lesíka. Nejdelší přístup je ze Svinčic po polních cestách.
Výhled není kruhový, jak by se mohlo zdát, ale rozhodně je daleký. Od východu je vidět Oblík, Raná, Milá. Dále Krušné hory, Most s Hněvínem, většina měst v Mostecké pánvi, dokonce i Děčínský Sněžník a Lužické hory.

 Zlatník z Patokryjí
 Pod Zlatníkem


 Na vrcholu
 Výhled na severozápad (Ústecko, Lužické hory)
 Výhled na jihovýchod (Oblík, Milá)
 Výhled na Most s Hněvínem
 Bořeň z pole pod Zlatníkem

Žádné komentáře:

Okomentovat