čtvrtek 13. dubna 2017

Görlitz a okolí

Zase jsme vyrazili s Lubošem na autovýlet do Saska. Tentokrát do "Trojzemí," jak se nazývá oblast při styku hranic ČR, Německa a Polska. My jsme se pohybovali většinou po Německu, v okolí Görlitzu, česky Zhořelec. Při celodenním výletu jsme navštívili postupně tato místa:

St. Marienthal

Klášterní komplex leží v údolí Lužické Nisy mezi Žitavou (Zittau) a Zhořelcem (Görlitz), konkrétně 2 km jižně od Ostritzu, při polské hranici. Je to nejstarší nepřetržitě existující konvent cisteriánek v Německu. Klášter Marienthal byl založen roku 1234 českou královnou Kunhutou Štaufskou, za podpory jejího manžela Václava I. Klášter přežil komunistický režim NDR a po roce 1989 prošel rekonstrukcí. V srpnu 2010 měla však katastrofální důsledky povodeň. Ne první, ale zatím poslední. Dnes to však na stavu objektu není znát, ten funguje dále.

 
 

Ostritz

Toto malé městečko, též při polské hranici a řece Nise jsme navštívili jen krátce. Prohlédli jsme si náměstí a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Město má 2500 obyvatel a patří do okresu Görlitz.


Náměstí v Ostritzu

Görlitz

Toto okresní město (česky Zhořelec) leží v Sasku, konkrétně v Horní Lužici. Kdysi sto tisícové město má dnes 57 500 obyvatel. Po rozdělení do dvou států žije zbytek obyvatel v nynějším Polsku. Zgorzelec je s německým jmenovcem oddělen Lužickou Nisou. Zhořelec je nejvýchodnějším městem Německa.
První zmínka o osadě "Villa Göerlitz" je z roku 1071. O pět let později se osada stala českým územím a kníže Soběslav I. zde vybudoval hrad. Zhořelec je jedno z nejlépe zachovalých německých historických měst. Ani za války nebyl příliš poškozen.
Největší dominantou je Farní kostel sv. Petra a Pavla na ostrohu nad řekou. V tomto pětilodním halovém kostele se nacházejí slavné "Sluneční varhany." Na Horním náměstí (Obermarkt) stojí kostel sv. Trojice. Na Dolním náměstí (Untermarkt) můžete obdivovat radnici s věží a orlojem. Věž bývá otevřena pro veřejnost. Stejně tak i věž kostela sv. Petra a Pavla. Dále slouží k rozhlížení věže Dickerturm a Reichenbacherturm. Ne všechny však bývají otevřeny ve stejné dny. Více inforrmací naleznete na webu města.

Kostel sv. Petra a Pavla
Reichenbacher Turm
Výhled na Horní Náměstí
 Radnice
Dickerturm


Landeskrone

Jihozápadně od Görlitzu se vypíná 420 metrů vysoká hora Landeskrone. Je domovským vrcholem zhořelčanů a horopisně patří do Šluknovské pahorkatiny, v Německu nazývanou Lausitzer Bergland. Jeho tvar nezapře vulkanickou minulost. Na vrchol vede silnice a tudíž se tam nachází restaurace. Co by to bylo za německý příměstský kopec, kdyby tam nebyla rozhledna. Tato kamenná se však krčí vedle restaurace. Vstup na ní je volný a z jejího ochozu se otevírá kruhový výhled do tří států. Do polských rovin, domovského Německa i na hraniční vrcholy České republiky jako Lužické, Jizerské hory či Krkonoše. Při dobré viditelnosti České středohoří. 


Landeskrone od západu
Rozhledna
 Výhled na Görlitz
Hochstein

Severozápadním směrem od Zhořelce, 13 km daleko leží další vrchol s rozhlednou. Tentokrát Hochstein se svou výškou 406 m n.m. nedominuje krajině, ale za návštěvu určitě stojí. Řadí se do pohoří Königshainer Berge u stejnojmenné obce. Nahoře také najdete restauraci, čili i sem vede asfaltka. Na vrcholu je v lese pěkná skupina skal. Železná rozhledna je volně přístupná a nabízí podobný výhled jako Landeskrone.

 Skály na Hochsteinu
Rozhledna
 Výhled na jih

Žádné komentáře:

Okomentovat