čtvrtek 6. dubna 2017

Vrcholy Českého středohoří 1. - Číčov, Líska

Číčov (477 m)
 

V Českém středohoří nad obcí Hořenec, mezi Libčevsí a Kozlami, se tyčí holý čedičový vrchol Číčov. Ze západní strany se jeví jako pravidelný kužel. Číčov byl původně troska sopečného tělesa, které se v době svého vzniku celé nacházelo pod zemí. Svahy kopce porůstá travnatá step. Stejnojmenná přírodní rezervace byla vyhlášena roku 1951 o výměře 7,2 ha. Jedná se o holou čedičovou kupu se stepními společenstvy a o naleziště aragonitu s mezinárodním významem.
Z jižního okraje Hořence vede na vrchol pěšina. Turistické značení zde chybí. Ze vsi je převýšení cca 70 metrů. Díky holému vrcholu se nabízí kruhový výhled. Západním směrem nelze přehlédnout město Most, dále severním směrem poslední kopce středohoří před Mosteckou pánví (Zlatník, Bořeň) a hradbu Krušných hor. Východně leží Libčeves a okolní kopce (Kamýk, Vraník). Za Křížovým vrchem lze pozorovat věže Hazmburku a vrchol Řípu. Ještě dále mělnickou elektrárnu a Kokořínské kopce (Vrátenská hora). Jižním směrem každý pozná Srdov, Oblík a Milou. Na obzoru pohoří Džbán. Jihozápadně mohou být vidět Doupovské hory.


 Číčov od Hořence
 Vrchol Číčova
 Výhled na jihovýchod
VVýhled na západ

Líska (534 m)
 

Druhý nejvyšší vrchol v okolí Libčevsi je Líska. Nejvyšší Hradišťko (bez výhledu) jí převyšuje o metr. Líska je také kuželovitou horou, ale zčásti zalesněnou. Tyčí se severně nad Lahovicemi a západně od Řisut. Ze silnice (úsek Měrunice – Řisuty) vede na jih polní cesta, která nejprve míjí Hradišťko a poté vede pod západním svahem Lísky, odkud se dá intuitivně dostat na vrchol. Výstup je dost strmý, ale krátký. Nastoupáte zhruba 100 metrů.
Výhled začneme na východní straně, kde je mezi stromy vidět vrchol Srbsko a hrad Košťálov. Jihozápadně je vidět Hazmburk s Řípem. Jižně se díváme na Srdov, Oblík, Ranou a Milou. V popředí dominuje Kamýk. Panorama uzavírají západně Vraník a Číčov. Severní svah je zalesněný, tudíž bez výhledu.


 Hradišťko od jihu
 Líska od západu
 Vrchol Lísky
 Výhled na východ
Výhled na jih

Žádné komentáře:

Okomentovat