středa 3. května 2017

Radechovské skály

Letošní duben se moc nevyvedl, co se týče počasí a tudíž jsme rádi, že poslední pátek v měsíci je přijatelně a nad deset stupňů. S Frantou Andělem a Vlastou Bartesem tedy podnikáme cyklovýlet na další neznáme místo Poddoupovska. 
V 9 hodin v Mostě nás překvapuje absence Pantera a tak musíme nasoukat kola na poslední představek v kupéčkovém voze. Do Kadaně-Prunéřova však dojíždíme bez větších komplikací. 
Městem jenom prolétneme a za mostem odbočíme na nový úsek CT č. 6 do Želiny. Jsem mile překvapen a potěšen, že pokračují práce na této cyklostezce. Za vsí najíždíme na hlavní silnici a přes Rokli vystoupáme na křižovatku, kde naše trápení končí. Klesáme do Vinař a další úsek jiné nové cyklostezky nás čeká v úseku Blov - Zahořany - Radonice. Kolem vynikají Doupovské hory a Vintířovský vrch s kaplí. Ta je zasvěcena Panně Marii Pomocné. Na vrcholu je dále arboretum zaniklých obcí Doupovska. Toto místo určitě stojí za návštěvu.
Z Radonic nepojedeme jako Franta minule, kdy musel potom tlačit kolo do svahu. Dnes jedeme po silnici směr Mašťov, abychom u samoty Vojtěchov uhnuli doprava na polní cestu. Ze začátku nebyl terén nic moc, ale potom bahno vystřídala travnatá cesta, což jsme vítali. 
Po dvou kilometrech po této cestě konečně přijíždíme na vytoužené místo, na Radechovské skály. Skupina skal nad říčkou Dubá poskytuje pěkný výhled směrem na západ. Na Ždov, údolí Liboce a Doupovské hory. Skalní stěny jsou usazeniny sopečného původu. Zajímavostí jsou dutiny válcovitého tvaru, kterým se lidově říká trpasličí díry. 
Dále nabereme kurs Žatec. Nejprve se musíme dostat do Mašťova, po polní cestě. Tato obec si také zaslouží pozornost. Je tu k vidění více, než by kdo čekal. Zámek, Odpočinkový kámen, kostel sv. Barbory a Nanebevzetí Panny Marie, hrobní kaple Mladotů. 
Pak už to odsýpá. V Krásném Dvoře pauzujeme u krámu a dobře děláme. Musíme totiž přes Kličín, čili do kopce. Přes Čeradice klesáme do Žatce, kde končíme v restauraci Na Růžku. 
Chlapci poté jedou na západní nádraží na vlak a já si dám ještě dvacku do Loun. Tímto končí výlet na pěkné, klidné místo - Radechovské skály.

Trasa:
Kadaň-Prunéřov, žst. - Kadaň - Želina - Rokle - Blov - Zahořany - Radonice - Vojtěchov - Radechovské skály - Mašťov - Krásný Dvůr - Veliká Ves - Kněžice - Čeradice - Žatec - Stekník - Mradice - Březno - Louny.
75 km, 615 m. př.

 Cyklostezka do Radonic
 Kaplička u Vintířova



Radechovské skály a výhled na západ

Žádné komentáře:

Okomentovat