úterý 23. května 2017

Boží Dary Krušnohoří (3/3)

22.5. - Hauenštejn alá Karlštejn

Při pondělku je na snídani o dost méně hostů, než včera, což je logické. S plnými žaludky stáčíme kormidlo opět na východ, opět ke Klínovci. Po již známé cestě přes rozcestí Na Dámské sjíždíme pod Meluzínu. Ta bude naším prvním místem. Kola zamykáme pod stromy, jako já naposledy a vybíháme pár desítek metrů převýšení. Meluzína měří 1097 m n.m. a jde o další vyhlídkový vrchol Krušných hor. Po vrcholu je rozeseto spousty skalek. Výhled je podobný tomu z Křížové hory, takže kdo to zapomněl, nechť se vrátí o dvě kapitoly zpět. 
Nyní nás čeká dlouhý sjezd do údolí Ohře, konkrétně přes rozcestí Liščí kámen a Kupa. Souvislý sjezd přeruší až zastávka v obci Horní Hrad, kde leží stejnojmenný hrad, tomu zůstal poněmčený název Hauenštejn. Tento zajímavý strážce Poohří dává do kupy už léta parta nadšenců, to je krásný koníček. Že by ale museli nutně mít vstupné "devět pětek" si myslím, že je zbytečné. Plus ještě 40 korun botanická zahrada. Hrad i zahrada jsou bez průvodce a jako bonus je k mání výhled z hradní věže. A nejen výhled...V prvním dni v týdnu tu moc lidí není, po chvíli přijíždí školní výlet. Ty si museli asi ze Stráže pěkně šlápnout. To my se tam hezky svezeme z kopce. Hlavní silnice do Karlových Varů je známá hustým provozem a dnešek není vyjímkou. My naštěstí ve Stráží přejíždíme na druhý břeh Ohře a budeme to směrovat na Klášterec. Cesta ale rozhodně nebude po rovině, té tam dokonce bude po cestě jen pár metrů. Za vesničkou Korunní beru Jane na pěknou skálu s výhledem na Ohři a čedičovou žílu Boč. Krušný terén kompenzují nejrůznější výhledy, nejčastěji na Krušné hory. Přichází Klášterec a s ním konec naší cesty. Nesmí chybět ani zastavení v oblíbené cukrárně u nádraží. Takže, co jsme viděli nového při třídenním putování Božidarskem? Křížovou horu, zámek Schlettau a přehradu Oberbecken. Všechny tři místa byly skvělé, což nesnižuje atraktivitu těch znovu navštívených. Avšak pozor na ty zmije.


Trasa:
Boží Dar - Na Dámské, rozc. - Pod Meluzínou - Liščí kámen, rozc. - Horní Hrad - Stráž nad Ohří - Okounov - Kotvina - Klášterec nad Ohří.
41 km, 524 m. př. 



 Boží Dar
 Oberwiesenthal a Fichtelberg ze svahu Klínovce


 Meluzína
 Nad Horním Hradem


 Hauenštejn s botanickou zahradou
  Ohře z vyhlídky u obce Korunní

Žádné komentáře:

Okomentovat