úterý 6. června 2017

Den s Helitomem

První červnovou sobotu jsme byli pozváni s Janičkou od kámoše Luboše na let vrtulníkem. Start a cíl byl na malém letišti v Pašince u Kolína, odkud jsme odlétali po desáté hodině menším, čtyřmístným vrtulníkem Raven. Ten měl nevýhodu v tom, že nešly otevírat okna, tak jsme čekali s Jančou, jaké z toho budou fotky. Trasu jsme zvolili směrem na Jeseníky, Oderské vrchy, Beskydy, Zlínsko, Chřiby a kolem Poličky zpět do Pašinky. Počasí bylo pěkné, za špatného bychom ani neletěli, musel by se najít termín jiný. Naštěstí to vyšlo na první dobrou a mohlo se vyletět.

 Přelouč
 Řeka Doubrava nad Zábořím

Zprvu jsme nabrali směr Přelouč a až do Pardubic nás doprovázelo Labe. Poté jsme tento veletok vyměnili za jeden z jeho přítoků, Orlici a letěli kolem měst Kostelec a Vamberk. Pak už se k nám přibližovaly první naše velehory, Králický Sněžník. Oblétli jsme si rozhlednu na Klepém a kolem Stezky v oblacích a Jindřichova pokračovali kolem Medvědí hory, Mravenečníku a Břidličné hory k rozhledně v Nové Vsi, kde bylo naše první zastavení. Rozhledna je na východním okraji Hrubého Jeseníku, čili výhled z ní je spíše na východ.

 Kunětická hora
 Vamberk
 Masyw Śnieźnika - Igliczna, Czarna Góra
 Podbělský hřbet Králického Sněžníku
 Rozhledna U Tetřeví chaty
 Dlouhé stráně

Z Nové Vsi jsme pouze přelétli k další (ne poslední) rozhledně Olšová u Pohoře, v Oderských vrších. Cestou jsme fotili například přehradu Slezská harta, kopec Velký Roudný, města Vítkov a Odry.       U této rozhledničky jsme byli sami a mohli si tedy vychutnávat klid. Už jsme se přiblížili Beskydům, takže jsme je měli jako na dlani.

 Rozhledna Nová Ves
 Přehrada Kružberk
 Velký Roudný a Slezská harta
 Odry
Rozhledna Olšová

Přeletěli jsme dálnici, Suchdol nad Odrou a poté začala paráda v podobě beskydského předhůří. Znovu to musím vyzdvihnout - Štramberk je úchvatné městečko, z výšky zase jinak. Naopak Kopřivnice nic pěkného nenabízí. Frenštát s pozadím Velkého Javorníku také lahodil očím, stejně tak jsme poznali Radhošť, i když už vzdálenou. Kněhyně a Smrk, tito velikáni nám teď stály v cestě, ale v helikoptéře byli snadno překonatelné. Za nimi se modrala přehrada Šance na řece Ostravici, ale my jsme zamířili k Lysé hoře, kterou jsme obletěli dokola. Kolem Vysoké a nad údolím Vsetínské Bečvy jsme zamířili k Javorníkům. Jako první jsme obkroužili rozhlednu Stratenec, již na slovenské straně.

 Štramberk s Bílou horou
 Ondřejník
 Frenštát, Radhošť, Velký Javorník
 Přehrada Šance, Lysá hora
 Panorama hraničních Beskyd
 Čartak
 Stratenec
Svatý Kopeček

Pak jsme to museli nasměrovat k Olomouci, protože docházelo palivo. Přes Karolinku a Hostýnské vrchy to pilot nasměroval k Moravské bráně a my si tak mohli prohlédnout z ptačí perspektivy Hranice, Lipník nebo hrad Helfštýn. Jako poslední jsme před pauzou obdivovali Svatý Kopeček.


 Hranice
 Hostýn
 Hostýnské vrchy, Rosošné
Rozhledna Maruška

Tankování zabralo zhruba dvacet minut a my mohli pokračovat. cestou na Vartovnu. Nejvíce zaujala Bystřice pod Hostýnem a Hostýn samotný. Moc se mi líbilo údolí Bystřičky v Hostýnských vrších. Další kroužení bylo nad rozhlednou Maruška. Pak přišel Lubošův neslavný moment. Další zastavení měla být rozhledna Vartovna, kde bylo velice málo rovného místa, kde by se dalo přistát. I přesto si prosadil svou a jelikož pilot se také moc nebránil klesali jsme. Následkem byla prašná smršť od vrtule na hrstku návštěvníků. Pilot si uvědomil vážnost situace a běžel se omluvit, aniž by čekal na vypnutý motor. Návštěvníci to vzali sportovně. I přes tento exces jsme si vychutnávali daleký kruhový výhled až na Slovensko.



Vartovna s výhledem na sever a jih

Další oblastí v pořadí bylo Zlínsko. Po trase Slušovice, Zlín, Otrokovice, Halenkovice jsme přistávali na poslední dnešní rozhledně, na Salaši v Chřibech. Nejprve se vrátím ke Zlínu. Docela mě zaujala architektura zdejších domů i jejich rozhlehlost. Určitě to vypadá lépe než paneláky. Janička už měla tu čest bývalý Gottwaldov navštívit. Já zde měl do dneška mezeru.
Poslední zastávka na rozhledně byla na Salaši u Velehradu. Originální stavba ve tvaru obrácených sedmiček stojí na místě, odkud je výhled pouze jihovýchodním směrem, čili na Uherské Hradiště a Bílé Karpaty.

 Chlumské rybníky
 Zlín
 Napajedla
 Řeka Morava, Otrokovice
 Rozhledna Salaš

Čtveřici dnešních rozhleden jsme s Jančou navštívili prvně a byl to pro nás jiný rozměr, když jsme byli zvyklí si na všechny vlastnoručně (nožně) vyšlapat (na kole, či pěšky). Nepochybně ale v budoucnu tyto rozhledny ještě jednou navštívíme, aby to bylo to správné zdolání.
Přeletíme nad Hanou a nyní se bude přistávat na fotbalovém hřišti v Tovačově. Lubošek zde potěší své známé a zároveň to využijeme k občerstvení. 

 Kojetín
 Skašovské jezero
 Tovačov

Poslední část letu probíhala po severní hranici Drahanské vrchoviny, jižně od Poličky a také kolem zříceniny Lichnice. Kolem osmé jsme přistáli na letišti v Pašince. Děkujeme Lubošovi za pozvání a pilotovi za parádní let.

 Polička
 Rozhledna Boika
 Lichnice
Kutná Hora

1 komentář: