čtvrtek 3. října 2013

Jihozápadní Kolínsko

Zatím poslední návštěvu Kolínska jsem naplánoval zrovna na dnes. Konkrétně jihozápadní část, kde se nacházejí takové destinace jako Kouřim, Radim nebo Zásmuky. V Kolíně jsem vystoupil v 10 hodin za polojasného počasí. Trasu jsem si naplánoval ve směru hodinových ručiček a viděl jsem následující místa.
Pašinka je obec 4 km jihozápadně od Kolína, s 316 obyvateli. Pašinka, dříve nazývaná Pašiněves, je v písemných pramenech poprvé doložena roku 1374. V obci se nachází původně gotická tvrz, ke které byl později přistavěný zámeček. Z tvrze se dochovala třípatrová věž čtvercového půdorysu, k níž je připojena jednopatrová barokní budova krytá valbovou střechou.
O 3 km dále najdete obec Ratboř, kde žije 540 obyvatel. Mezi kulturní památky Ratboře patří kostel sv. Václava. Původně gotický, přestavěn barokně. Dále je v Ratboři Starý zámek, což je barokní zámeček vzniklý přestavbou z gotické tvrze roku 1723, přestavěný a rozšířený v letech 1912–1915 podle návrhu architekta Jana Kotěry. Nový zámek, druhý nejmladší zámek v České republice byl postaven Janem Kotěrou v letech 1911–1913. Zámek je uváděn jako jediný kubistický zámek, možná spíše připomíná empír, či klasicismus.
V Bečvárech si můžete prohlédnout patrovou čtyřkřídlou budovu zdobenou pilastry s arkádovým nádvořím a mansardovou střechou a bohatě zdobeným zahradním průčelím. K zámku přiléhá park. Zámek si v r. 1995 koupil hudebník Robert Kodym, nyní je veřejnosti nepřístupný.
Město Zásmuky se nachází asi 16 km jihozápadně od Kolína, kde žije přes 1800 obyvatel. Ve vsi stojí kostel Narození Panny Marie s morovým sloupem. Dále bývalý františkánský klášter s kostelem sv. Františka Serafinského. Nejznámější památkou je ranně barokní zámek pánů ze Šternberka ze 17. století, postavený na středověké tvrzi pánů ze Zásmuk. Za socialismu těžce zdevastovaný armádou. Zámek je v současné době v rekonstrukci.
Vlčí důl je místy romantické údolí Vavřineckého potoka (v mapě Výrovka) mezi Zásmukami, Toušicemi a dvěmi barokními kamennými mosty. Na horním stála kdysi socha Jana Nepomuckého a dolní je známý jako "Toušické prahy." Jde o místo, kde potok podtéká most a tvoří peřeje.
Toto místo se mi líbilo nejvíc, ale hlavně bych ho zde nečekal. Údolím jsem projel po žluté značce, která vedla lesní cestou, ze začátku rozrytou od lesní techniky. Jinak je to ale pěkná projížďka.
18 km západně od Kolína leží Kouřim. Město s 2000 obyvateli a městskou památkovou zónou. V 7. století vzniklo na místech dávného slovanského osídlení Stará Kouřim. Význam mohutného opevněného hradiště se mohl směle měřit s Prahou. To leží 1 km od Kouřimi, která byla kdysi jedno z nejvýznamnějších královských měst v Čechách, byla patrně založena ve třetí čtvrtině 13. století. Město je pozoruhodně zachovaný celek se středověkým půdorysem, velkou částí hradeb a gotickým kostelem sv. Štěpána, dominující náměstí, které je součástí historického jádra, vyhlášeným městskou památkovou zónou. Vedle kostela je gotická zvonice z roku 1525. Dále stojí na náměstí radnice a v ní muzeum Kouřimska. Celé centrum chrání městské opevnění, vybudované ve 13. až 16. století na obranu středověké Kouřimi. Na ostrohu nad Výrovkou je hradiště Kouřim a výše proti proudu hradiště U Vojtěcha. Dále je zde třeba Muzeum lidových staveb. Prostě do Kouřimi se vyplatí zavítat.
Z Kouřimi, 3 km severně přijedete do Klášterní Skalice. Obce se zámkem a zbytkami kláštera. Zámek stojí v areálu zemědělského dvora a je veřejnosti nepřístupný. Jeho součástí je zrušená kaple Panny Marie. Severně od zámku stojí 10 m vysoký gotický pilíř, poslední památka na zaniklý klášterní komplex.
Přes 1000 obyvatel čítají město Radim leží 10 km západně od Kolína a jeho nejznámější památkou je zrekonstruovaný zámek. První písemná zmínka se datuje do 14. století. Od té doby měnila tvrz, přestavěná na zámek až později, majitele i účely využití. Do roku 1994 využíval zámek obecní úřad, než se vrátil zámek dědicům rodiny Bukovských. Restituenti zámek roku 2005 prodali současnému majiteli, který provádí náročnou rekonstrukci zámku do jeho co nejpůvodnější podoby.
Jako cíl a nástupní stanici na cestu domů jsem chtěl původně zvolit Pečky, ale nakonec se jevila jako nejlepší možnost jiná varianta. Přidat si 12 km do Nymburka, kam jsem dojel po trase
Pečky - Kostelní Lhota - Písková Lhota - Hořátev - Nymburk.

Celkem jsem ujel 60,1 km, nastoupal 475 metrů a nejvýše jsem byl v Zásmukách - 356 m n.m.

Pašinka, Zásmuky, Toušické prahy, Kouřim, Klášterní Skalice, Radim







Žádné komentáře:

Okomentovat