čtvrtek 9. května 2013

Severozápadní Kolínsko

Proč padla volba 29.4. na Kolín jsem už zapomněl, ale důležité je, že jsem tam byl, zajezdil si, nezmokl, přežil to a vrátil se domů.
Počasí pod mrakem s oparem je pro mne nejhorší na focení, to už je dlouho známá věc, dnes takové počasí bylo. Z Kolína vyrážím na Tři Dvory, těším se na jízdu po rovinkách a ze začátku to i tak vypadá. Zámek Konárovice, chci se podívat, ale celý je daleko za plotem, tak nic jede se dál. Přijíždím do Týnce nad Labem a po zjištění, že náměstí je v kopci, tak nejdřív mířím do Záboří a k soutoku Labe a Doubravy.
Řeka Doubrava pramení ve Žďárských vrších západně od rybníka Velké Dářko, ten je již na řece Sázavě. Poblíž pramení ještě řeky Svratka a Chrudimka. Pod pramenem napájí rybníky Doubravníček, Doubravník a Řeka. Z rybníka Malé Dářko je propojen umělou strouhou rybník Řeka, Malé Dářko je však v povodí Sázavy, takovému jevu, kdy voda z jednoho pramene teče do dvou povodí se říká Bifurkace. Doubrava měří 88 km a protéká Chotěboří, Ronovem až k Záboří. Před Chotěboří je PR Údolí Doubravy, kde řeka vytváří skalnaté údolí s peřejemi a vodopádem.
Pěkné, klidné místo opouštím směrem k Záboří, odsud již stoupám na náměstí v Týnci. Pod ním by měla být někde tvrz, tu nacházím v objektu soukromé firmy, ale ke mne byli vstřícní a proti krátké prohlídce tvrze nic neměli. Hele, Bělušice, ty u nás máme taky, tyto u Kolína jen prolétnu a mířím přes Němčice do Polních Chrčic, kde čeká nemilé překvapení. Silnice přeťatá dálnicí pokračuje za ní, ale není propojená. Myslím si cosi o volech a blbcích a objíždím 3 km navíc, až poté se dostávám do Žehuně. Zde se nachází velký Žehuňský rybník, který je chráněn jako národní přírodní rezervace. Podle času zjišťuji, že do Peček už to asi dnes nedojedu, tak aspoň ty Poděbrady. Přes Libněves se dostávám do Opolan, kde se předjíždíme s autem vykupující kůži, jeho hlášení my jde silně na nervy. Po pěti minutách již neslyším nic. Libice nad Cidlinou jsou známé Slavníkovským hradištěm a soutokem Labe a Cidliny, který je nedaleko obce a ke kterému záhy přijíždím. Podél Labe se dostávám do Poděbrad a kolem lázní se přijíždí k nádraží, kde má cesta dnes končí. 64,9 km jsem nečekal, že najedu už zde. 310 nastoupaných metrů potvrzuje rovinaté Polabí.

Soutok Labe a Doubravy, Týnec n. L., Slavníkovské hradiště, Soutok Labe a Cidliny, Květinové hodiny v Poděbradech






Žádné komentáře:

Okomentovat