sobota 3. srpna 2013

Na keškách kolem Jiren

Po deseti měsících to vypadá, že si zase zajezdím s mým donedávna pouze hokejovým kamarádem Jendou Krausem. Tentokrát pojedem lovit kešky, na které se nedávno dal. Nové Jirny leží 4 km severně od Úval a odsud budem vyrážet, jelikož zde leží Krausů letní sídlo. Z Holešovic, kam jsem dojel vlakem, se přesouváme do Jiren autem, vyndaváme bycikly a jde se do sedel.

Nové Jirny mají tu zvláštnost, že tu mají 4 ulice nazvané Pod Lesem, I.-IV. Vyrážíme v 18 hodin, po žluté, z které odbočujeme do Šestajovic. Odsud je to do Zelenče 3 km a tam potřebujeme my, konkrétně můj dnešní cykloparťák. První dnešní keška má být ne severozápadě obce. Po dlouhém hledání jí nalézáme v jednom ze stromků. Chválíme nápaditost autora. Za druhou keší stačí ujet jen pár kilometrů, do sousedních Mstětic. Mezitím se otevírají občasné výhledy na sever. Spatřuji Říp, Bezděz i Ještěd. Přijíždíme k vlakové zastávce ve vsi, kde se má keška nalézat. Hru na schovávanou prohráváme celkem dlouho. Hledáme  u kolejí a v nich. Div, že už se nechystáme rozebírat pražce, v tom nepřipravený Honza vytáhuje mobil s internetem. Nakonec kešku nalézáme v podchodu. Po dvou nezajímavých vsích přijíždíme konečně do jedné zajímavější. V obci, v které se nepíská, stojí zajímavý kostel, přesněji řečeno farní chrám sv. Václava se zvoničkou, v gotickém provedení. Keška je ukryta za kostelem, v jednom ze stromů. Její tvůrce má zřejmě rád vánoce. Aspoň tedy mne připomněla keška vánoční ozdobu. Opouštíme Nehvizdy jižním směrem k místu, o kterém jsem neměl ani potuchy, ale příjemně překvapilo. Kilometr za městysem se nachází památník seskoku Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Ještě předtím ale keška, kterou jsme našli podle popisu. jedna z nejmenších kešek je vlastně patrona. Když Jenik nenalézal knihu ke kešce, napadlo mne patronu rozebrat a hele... I na moje bleší písno byly řádky malé.
Památník seskoku Heydrichových atentátníků leží u dálnice a udivilo mne, že není v mé mapě vyznačen. Tito dva vojáci provedly v rámci operace Anthropoid atentát na říšského protektora Reinarda Heydricha. Zde seskočili v noci z 28. na 29.12.1941, aby později, 27.5.1942 atentát provedli.
Máme "dokeškováno." 4 kešky na 20 km nám zabraly 2 hodiny a tak se rozhodujeme pro návrat do Jiren. Tachometr se zastavuje na 25,7 km. V "Jirenské rovnatině" se jezdilo parádně a my nastoupali neuvěřitelných 102 metrů. To vše se událo první srpnový den.

Keška v Zelenči, Nehvizdy - kostel sv. Václava, keška a společné  foto u památníku





Žádné komentáře:

Okomentovat