neděle 26. května 2019

Vrcholy Českého středohoří 23. - Ostrý u Františkova, Kohout, Boží vrch

Ostrý u Františkova (300 m)


Ostrý je název zříceniny hradu na bezejmenném vrcholu u obce Františkov nad Ploučnicí. Ze všech středohorských Ostrých je nejnižší, zvedá se do 250 m n.m. Název lokality je výstižný, řeka Ploučnice obtéká ze tří stran ostroh, na němž hrad stojí.
Ostrý (Scharfenstein) je hrad na čedičové skále nad řekou Ploučnicí. Vybu­dován byl jako správní centrum nově vznikajícího panství mocného rodu Markvarticů. V jeho držení se časem vystřída­lo více význačných osobností českého středověku. První zmínka o něm je z roku 1268, kdy je jako majitel hradu zmiňován Markvart ze Scharfensteina. S velkou pravděpodobností se dá počátek výstavby hra­du datovat do doby vlády krále Václava I. Dokončen byl za vlády Přemysla Otakara II., kdy na severu Čech dochází k budo­vání mocenských center, která sloužila k zajištění ochrany severní hranice země. Tak přesel hrad Ostrý pod královskou moc. V době husitských vá­lek hrad příliš neutrpěl. Husité dávali přednost snazší a bohatší kořisti, jakou byly Benešov či Kamenice, a tudíž hrad Ostrý nikdy neobsadili. Okolo roku 1440 se stává majetkem Vartenberků, kteří prováděli početné loupežné výpravy do Lužice. Lužičané pak koncem roku 1444 provedli pro­ti Vartenberkům výpravu, kdy také obléhali Ostrý, který o rok později dobyli a vypálili. Od té doby už nebyl prakticky obnoven a od roku 1515 je pak připomínán jako pustý. Dnes je volně přístupnou zříceninou s pěkným výhledem na Ploučnici, Františkov a okolní kopce včetně Kohouta. V dubnu 1966 byla zapsána na seznam kulturních památek.
Z vlakové zastávky ve Františkově vede na Ostrý zelená značka o délce 2 km. O další kilometr po té samé značce se skrývá nenápadný vodopád.

Ostrý a řeka Ploučnice

 Hrad Ostrý
Výhled na Františkov a Ploučnici

Výhled na západ

Kohout (589 m)

Vrchol s tímto jménem najdeme na Děčínsku u Valkeřic. Jeho výška je 589 m n.m., má tvar kupy s plochým vrcholem a na jeho svazích se nacházejí balvanité sutě. 
To, co táhne turisty na vrchol, je kamenná rozhledna z roku 1908. Postavil ji Spolek německých turistů (Verein Deutsche Turisten). Autorem projektu byl stavitel Anton Möller. Ten navrhl 16 metrů vysokou rozhlednu s kamenným základem a dřevěnou nástavbou. Brzy po zahájení stavby se ale ukázalo, že Spolek nemá dost financí a tak původní plán dřevěné nástavby nahradila kovová konstrukce točitého schodiště a vyhlídkového ochozu ve výšce 12 metrů. Nová rozhledna byla pojmenována po císaři Františku Josefovi.
Stav věže se koncem 20. století horšil. Kovové části byly napadené korozí, výstup byl značně riskantní a výhled nemožný, neboť okolní vegetace původně holého vrchu výrazně převýšila vyhlídkovou plošinu. Posun k lepšímu nastal až v létě 2010. Z iniciativy obyvatel Valkeřic, členů KČT a především člena Rady Ústeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje a cestovního ruchu, Radka Vonky, došlo k jednání s vlastníkem rozhledny Lesy České republiky. Stavební práce provedla firma Tevis s.r.o. z Ústí nad Labem - Trmic, kovovou nástavbu restaurovala společnost JKL Mont z Ústí nad Labem. Opětovné otevření pro veřejnost proběhlo 16. dubna 2011.
Výhled z rozhledny je pouze východním směrem. V rámci rekonstrukce se vykácel kus lesa a díky tomu se můžete rozhlédnout na Českou Lípu, Lužické hory, Ralskou pahorkatinu a Ještěd.
Od vlaku vede modrá značka z Benešova nad Ploučnicí o délce 6,5 km. O dost blíže je zastávka autobusu. Z Valkeřic ujdete po té samé značce 2 km.

 Kohout od severu

 Kohout - rozhledna
Výhled na Českou Lípu a Ještěd

Boží vrch (556 m)

Nedaleko Verneřic se nachází nepříliš nápadný zalesněný pahorek s nadmořskou výškou 556 m a nezvyklým názvem Boží vrch (Gottesberk), na němž se v minulosti nacházel poutní areál s kostelíkem, křížovou cestou a několika dalšími budovami.
Původní název tohoto místa byl Trpasličí vrch a trpaslíci byli i častým námětem pověstí, které se k němu vázaly. Své současné jméno získal v letech 1732 - 3, kdy byl dřevěný kříž nahrazen třemi zděnými kaplemi. Ty byly navzájem provázány společným průčelím a celý sakrální komplex byl zasvěcen Nejsvětější Trojici a sv. Prokopovi, jednomu z patronů české země. Roku 1735 bylo přistoupeno k přebudování trojité kaple na poutní kostelík, jehož podoba vydržela ve své podstatě až do druhé poloviny 20. století. V roce 1737 byla ve východním svahu vršku vybudována křížová cesta se sedmi zastaveními. Jejich počet byl brzy doplněn na celkových 14, což ve své době bylo téměř nadčasové řešení. Již v 19. století ale byla odstraněna z důvodu menšího zájmu o poutní místo. Poslední větší rekonstrukce kostela proběhla roku 1886. O 20 let později zachvátil dvě budovy na Božím vrchu požár, kostel s hospodou zůstaly této pohromy naštěstí ušetřeny. Definitivní zánik tohoto areálu nastal po vystěhování německých starousedlíků. Přestože byl kostel díky svému významu prohlášen kulturní památkou, zájem o něj projevovali zejména vandalové. Jedinou iniciativou verneřického národního výboru byla žádost o jeho demolici, podaná poprvé roku 1968. K jejímu naplnění došlo o několik let později, v roce 1975 byl barokní poutní areál ,,z bezpečnostních a estetických důvodů" odstřelen.
Ještě dnes jsou na Gottesberku patrné základy několika málo zdí přilehlých budov a studny. Ze zbytků je patrná socha Krista na Olivetské hoře z 19. století a také torza několika kamenných pískovcových sloupů.
Výhled ze zarostlého vrcholu nečekejte. Z luk pod lesem však nějaké výhledy jsou. Třeba na Bukovou horu, Víťovu vyhlídku či Sedlo.
Dvě neznačené přístupové cesty na Boží vrch jsou ze silnice z Verneřic do Příbrami.

 Boží vrch od východu

 Zbytky kostela

Výhled z jižního svahu

Žádné komentáře:

Okomentovat