úterý 8. listopadu 2016

Thassos - perla Egejského moře 1/9

Při výběru dovolené k moři jsme opět sázeli na "Last minute." Jen s tím rozdílem, že termín jsme zvolili zářijový místo červencového. Tak dlouho jsme vybírali mezi Ibizou, Kanáry a Madeirou, až nám padl do oka ostrov Thassos. Ano, je to úplně jinde, ale když jsme viděli tu vesnickou atmosféru, dali jsme jí přednost před rušnými turistickými destinacemi. 

V pondělí letíme na kousek pevniny na severu Egejského moře, o níž jsme ještě ve čtvrtek nevěděli že existuje. Letošní dovolenou tedy strávíme na ostrově, který bychom za den objeli za jeden den i na kole. Oproti loňskému Korfu jsou zde vodopády a vyšší hory.


19.9. - Velká cesta na malý ostrov

Vše bylo sbaleno a my mohli vyrazit na cestu - ta bude hodně pestrá. Než vybalíme v Limenaríi naše bágly, vystřídáme pět dopravních prostředků. Autobus za pět minut sedm stíháme akorát. Ze Stodůlek je na hlavní nádraží dlouhá cesta. Když k tomu přibyde pár minut zpoždění, stihneme tak akorát koupit jízdenku na vlak do Brna, v kterém za pět minut odjiždíme. 

Jízdenky na zpáteční cestu z Vídně musíme tedy koupit v Brně. Tam také nejsme včas, ale rezervu máme slušnou. Ve 12 hodin odjíždíme do Tuřan na letiště a tudíž máme do začátku odbavení ještě půl hodiny. Počasí zůstává stejné z předešlých dní - je zataženo. Dnes budu mít jednu "leteckou premiéru." Budeme mít mezipřistání v Ostravě. Let tam potrvá 25 minut. 

Na Letišti Leoše Janáčka nás vítá déšť. Z letadla vystupujeme všichni protože proběhne úklid a dobrání paliva. V letištní hale je stejná nouze o občerstvení jako v jihomoravské metropoli. Odlétáme v 16:15 a teprve ve výšce 11000 metrů vidíme slunce. Kromě toho i úžasnou skladbu mraků. Na chvíli se pod námi zjeví Dunaj, ale jinak je stále vidět "bílý mlíko." Mraky se trhají až nad Řeckem, ale my přistáváme v Kavale do deště. Jelikož do toho svítí slunce, tak se vytvořila pěkná duha. 
Na malém kavalském letišti jsme hotovi brzy a už se nás ujímá delegátka Andrea, pak nás posílá do příslušného autobusu. Již za tmy přijíždíme k přístavu v Keramoti. Thassos své letiště nemá a tak se na něj musíme dostat trajektem z pevniny. Plavba trvá 45 minut. Všude kolem je plno světýlek. Jak na pevnině, tak na ostrově. 
Hlavní město Thassosu je Limeria, kde také kotvíme my. Naposledy přesedáme a zbývá dojet autobusem na druhý konec ostrova. Cestou ještě vysadíme na třech místech účastníky zájezdu a po deváté hodině místního času konečně přijíždíme na západní okraj města Limenaria kde strávíme dovolenou v Penzionu Giannikis. Původně jsme si přáli pokoj s výhledem na moře, ale nakonec jsme rádi za pokoj s částečným výhledem. První varianta by znamenala možný ruch z restaurace.








Žádné komentáře:

Okomentovat