úterý 8. listopadu 2016

Thassos - perla Egejského moře 2/9

20.9. - Thassos nás vítá

Thassos nás vítá slunečným ránem. Je to příjemné probudit se do přijatelné teploty oproti Korfu, kde od rána bylo vedro. Dnes vyzkoušíme místní pláže a moře. Také se přesvědčíme, co znamená kontinentální snídaně. Tu máme v ceně zájezdu. Nakonec nám chutnala, ale přejezení jsme nebyli. Aspoň já ne. 


Moře si necháme na odpoledne, nyní vyrazíme do centra města Limenaria. Tam je to klasika - taverna vedle taverny, proloženo obchůdkem se suvenýry. Také jsme si nějaké koupili. Nechápeme, jak se můžou mimo sezónu všechny ty taverny uživit. Uvidíme večer, až sem zajdeme. Do centra města to máme 1,5 km, takže žádná dálka. 

Thassos je nejsevernější ostrov v Egejském moři a řecka vůbec. Má kolem 3000 stálých obyvatel. Hlavním městem je Limenas/Thassos, kde je i přístav spojující ostrov s pevninou v Keramoti. Nejvyšší horou je Ypsario (1206 m) odkud je daleký kruhový výhled. Ta je jedním z největších taháků ostrova společně s "Diovým okem" a antickou částí v Limenasu. O dalších památkách a zajímavých místech zde bude ještě řeč. 
"Všechny pláže jsou písčité" se píše všude v průvodcích, ale že v mělčině jsou kluzké skalní tabule jsme se dozvěděli až od delegátky Andrey. My šli vyzkoušet jednu takovou, ležící asi 800 metrů směrem na Tripiti. Ta nebyla špatná, ale měli jsme respekt z ježků. Válení na pláži byla náplň našeho prvního odpoledne na ostrově od nějž si slibujeme velké zážitky.
Od naší pláže před apartmány je pěkný pohled na Limenariu a nad ní dominující zámeček Palataki. Ten je položený na skále nad přístavem. Jihozápadně se táhne řecká pevnina zakončena bájnou horou Athos. Severně nad městem je pár nevýrazných kopců, dále potom dominantní hora Ai Matis (809 m) s vysílačem. 
Večer si otevíráme krétské víno a pozorujeme hvězdy. Všude kolem je plno dalších světýlek, patřící městům a obcím na pobřeží. Dnes se tu sedí příjemně.










Žádné komentáře:

Okomentovat