úterý 8. listopadu 2016

Thassos - perla Egejského moře 3/9

21.9. - Autobusový výlet do Limenasu

Příjemné teploty z večera jsou fuč a ráno hezky prší. Dva měsíce bez kapky deště musely někdy skončit a děje se tak dnes. Před pár dny suchá bouřka spustila rozsáhlý požár. Ten však byl již nyní minulostí.

U snídaně se vystřídaly palačinky s tousty, jinak se nic nezměnilo. My ale přemýšlíme, co dnes podnikneme. Rozhodujeme se mezi výletem na skútru či autobusem do Limenasu. Nejprve jsme zvolili první variantu, ale když jsme viděli další mraky, otočili jsme to na autobus. Na ten jsme přišli akorát. Jak říkala Andrea: "Nemávat na řidiče jako na pozdrav, ale od shora dolů a zastaví." Tak jsme také učinili.

Do Limenasu je to 40 km a uvidíme, jak dlouho potrvá cesta. Lístek stojí 5 EUR na osobu. Začíná jízda podél západního pobřeží. Pěkné výhledy jak na moře, tak na hory přerušuje hlášení průvodčího o přestupu v Prinosu. Ve zdejším přístavu musíme opravdu přestoupit do jiného autobusu. Také nám to mohl říct průvodčí hned. Z Korfu jsme zvyklí, že v autobusech chodí po autobuse zaměstnanec, prodávající lístky. Čili funkce podobná jako u nás průvodčí.
Déšť, který začal po deseti minutách jízdy, pokračuje i v Limenasu. Než jsme však prošli přístav, přestal. Jelikož v centru nic zajímavého není, vydali jsme se rovnou do historické části za městem, kde jsou archeologické nálezy. Kolem nich dojdeme cestou podél olivovníků, k půvabnému kostelíku na útesu. Pod ním je u moře restaurace. Od kostelíku je pěkný výhled na ostrůvek, kolem kterého plují trajekty do Keramoti. Po chvíli kochání pokračujeme. Dalším místem je "Ancient theatre," což je klasické starořecké divadlo. Zrovna prochází opravou a vysoký jeřáb tu kazí dojem.
Kolem bílomodré kapličky, stále do kopce, přicházíme ke zřícenině hradu "Medieval Castle." Podobá se našim hradům. Zde, vysoko nad městem už je od něj slušný výhled. Na dohled je i "Aténin chrám." Ten je naším dalším cílem. Respektive to, co z něj zbylo. Poté nás čeká vrchol, který není v mapě ani pojmenován. Výhled ze skalní vyhlídky je pěkný. Nejvíce vyniká pod námi Limenas. Na okolní hory a řeckou pevninu také není k zahození.
Po schůdcích scházíme do východní části Limenasu. Dokonce se chci nebojácně pustit zkratkou mezi včelí úly, ale od toho mě Janča odrazuje. Jdeme tedy jinudy. Centrum města je z ruky, proto jdeme po silnici směr Limenaria a zkoušíme stopa. Až dále za městem nám zastaví místní chlápek s jakýmsi pracovním autem. Po chvíli hovoru se dozvíme, že je jako Ferda Mravenec, čili práce všeho druhu. Vypráví nám, jak to bylo s nedávným požárem a ukazuje 2000 let staré olivovníky. Vysadil nás v Prinosu, odkud nám dle jeho informací pojede za chvíli autobus do Limenarie. Měl pravdu, za chvíli se sjely tři autobusy. Dokonce ani místní nevěděli pořádně kam který bus jede. Stačilo by přitom pořádně označit autobusy směrovkami. Z Prinosu platíme 3,10 za osobu.
Počasí se během dne zlepšilo a my ještě navečer šli navštívit naší pláž, na chvíli se vykoupat. Nejprve jsme se zdráhali, ale nakonec jsme do vody vlezli a nechali se houpat vlnami. Ty dnes byly obzvlášť vysoké. Usínali jsme za polojasné oblohy.














Žádné komentáře:

Okomentovat