čtvrtek 28. března 2019

Kaňon Kolné


Kolná, nebo Kolenský potok je krátký vodní tok jihozápadně od České Lípy. Pramení pod vískou Taneček, níže napájí Koňský a Nebeský rybník, podtéká silnici č. 15 východně od Stvolínek a nad Dolanským rybníkem ústí do Bobřího potoka.
Pod osadou Kolné se zařezává do 12 metrů hlubokého údolí, které bylo v listopadu 1991 vyhlášeno jako přírodní památka s názvem Kaňon potoka Kolné. Její rozloha je 5,42 ha v nadmořské výšce 350 – 320 metrů. Ochrana se týká skalního útvaru, kaskád a blízkého okolí. Ve smíšeném lese zde převládají dub letní a borovice lesní a z rostlin zde můžeme najít jaterník, prvosenky a bledule.
Krásu lokality vytváří Kolenský potok, který zde protéká skalnatým kaňonem. V horní části vytvořilo jedno z ramen úzký a těžko přístupný zářez, dlouhý dvanáct a široký dva metry. Skrz kaňon stéká řada kaskád v celkové výšce 18 metrů. Nejvyšší z nich měří 4 metry. Ve skalách je vytesána řada obrazců nejistého stáří a autorství.
Kaňon s vodopádem je velmi těžko dostupný, ale ve spodní části lze využít několika stupínků vytesaných do skal. Přímo u osady Kolné je zastávka autobusu, odkud je to doslova pár kroků. Nejbližší vlaková zastávka je ve Stvolínkách.
Nad jižním břehem Koňského rybníka se tyčí skála s názvem Smrtka. Jde o pískovcový útvar s vytesanými schody. Z vrcholu se nabízí výhled na Koňský rybník. Jméno dostala lokalita podle lidového zvyku shazování figuríny Smrtky do rybníka. Děje se tak vždy na počátku jara. Od silnice č. 15 vede ke skále krátká odbočka červené značky.









Žádné komentáře:

Okomentovat