úterý 5. března 2019

Vrcholy Českého středohoří 20. - Hlídka

V polovině cesty po silnici z Děčína do Benešova nad Ploučnicí se na levé straně vynoří mohutný vrchol Hlídka se svými 480 m n.m. Svým jižním a západním svahem prudce padá k Ploučnici, kdežto ze severu a východu je pouze pozvolným, nenápadným kopcem. Patří k podcelku Verneřické středohoří a okrsku Benešovské středohoří. Hlídka má zalesněné svahy a holou vrcholovou část, kde se nacházejí převážně louky. Výhled však nenabízí. Z vrcholové plošiny nejprve padají strmá skaliska a teprve níže jsou zalesněné svahy mírnější, místy pokryté sutí či balvany. Na západním svahu blízko vrcholové kóty stojí zajímavý skalní útvar.
Na vrchol nevede turistická značka, nejbližší (zelená) prochází jihovýchodním svahem z Malé Veleně přes Ovesnou do Benešova. Ve směru od Malé Veleně asi po 1,5 km odbočuje ze zelené značky vyšlapaná pěšina k Havraním kamenům. Jde o skalní stěnu vysokou 10 - 20 metrů a dlouhou 100 metrů. Jméno má již od od roku 1628 a podle profesora Josefa Emanuela Hibsche se jedná o zbytek stěny kráteru. Od konce 19. století zde byly pořádány lesní koncerty a divadla.
Dále je po značce Borovicový kříž, který připomíná tragickou událost z ledna 1609, kdy zde poslední medvěd na Benešovsku zabil člověka. Po půl kilometru za křížem je Medvědova vyhlídka, odkud se naskýtá pohled na Benešov obklopený kopci Českého středohoří.
V osadě Ovesná najdeme kapli sv. Petra a Pavla, dvě památné lípy, Prautschův kříž a památník obětem 1. světové války.

 Hlídka od jihu
 Vrcholová louka
 Skalní útvar pod vrcholem
 Havraní kameny

 Ovesná a kaple sv. Petra a Pavla
 Benešov z Medvědovy vyhlídky

Výhled z vrcholové louky na sever a Růžovský vrch


Žádné komentáře:

Okomentovat