čtvrtek 14. března 2019

Vrcholy Českého středohoří 21. - Milešovka, Kamenec

Milešovka (837 m)

Západně od Velemína nad obcí Milešov se zvedá Milešovka - královna Českého středohoří. Se svými 837 m n.m. je nejvyšším vrcholem tohoto pohoří a svůj okolní terén převyšuje o 200 - 300 metrů. Německé jméno Donnersberg (Bouřková hora) má proto, že se jedná o horu s nejdrsnějším klimatem v Čechách. Je považována za největrnější horu naší vlasti, kdy bezvětří zde panuje pouze osm dní v roce.
Na příkrých stráních roste především dub, místy buk, javor či smrk. Na sutích rozpadávající se skály můžeme najít celou řadu vzácných chráněných rostlin. Významnou lokalitou jsou Výří skály, což je asi 30 metrů vysoká nezalesněná skalní stěna. Kvete zde spoustu známých rostlin.
Na vrcholu Milešovky vznikla ve dvacátých letech 19. století jedna z prvních horských restauracích v Čechách. V roce 1905 byla na vrcholu postavena meteorologická stanice a u ní pak rozhledna vysoká 19 metrů. Zasloužil se o to teplický průmyslník a nadšený alpinista Reginald Czermack, čestný předseda Horského spolku pro severozápadní Čechy v Teplicích. Dnes stojí na vrcholu nová chata, která slouží jako restaurace. Z rozhledny se nabízí daleký kruhový výhled, kdy lze při dobré viditelnosti spatřit, Bezděz, Ještěd, Doupovské hory, Klínovec, Jizerské hory, Krkonoše či Český ráj. Při jedné z mých návštěv jsem mluvil s jedním z meteorologů, který mi říkal, že párkrát za rok je vidět Šumava a dvakrát v životě už odsud viděl dokonce Alpy! Otevřeno na rozhledně mimo víkendy a prázdniny je v době, kdy se na věži zrovna nacházejí meteorologové.
Když už víme o zdejší meteorologické stanici, tak si připomeňme nějaké zajímavé údaje. Průměrná roční teplota na Milešovce za období 1905–1994 byla vypočítána na +5,2 °C. Maximum +6,9 °C zde bylo v roce 1934 a minimum +3,4 °C v roce 1940. Nejvyšší teplota (+34,7 °C) zde byla naměřena 5. 7. 1957, absolutně nejnižší 9. 2. 1956, kdy rtuť teploměru klesla na −28,3 °C.

Průměrné roční srážky za stejné období dosahují na Milešovce 557,0 mm. Nejdeštivějším měsícem je červenec (73,0 mm) a nejsušším únor (30,6 mm). Nejvíce pršelo v roce 1941, kdy spadlo 815,4 mm, nejméně v roce 1933 (348,3 mm). V říjnu 1908 zde nespadla ani kapka.
Milešovka je díky své poloze a výšce největrnější stanicí v České republice. Průměrná roční rychlost větru je 8,6 m/s, největrnějšími měsíci jsou listopad a prosinec (10 m/s), nejméně větrnými květen a srpen (7,5 m/s). Nejvyšší rychlost nárazu větru zde byla zaznamenána 14. 1. 1967, kdy překročila horní hranici registrace přístroje, která činí 50 m/s.


Milešovka od jihu
                                                                   Zámek Milešov
Rozhledna s meteorologickou stanicí
Výhled na sever

Výhled na západ

Kamenec (552 m)


Ve stínu Milešovky, jihovýchodním směrem od ní, najdeme nenápadný vrchol Kamenec. Jeho vrcholová skála dosahuje do výše 552 m n.m. a nabízí se z ní hezký výhled na některé světové strany. Kamenec by se dal charakterizovat jako zalesněná znělcová homole s kamenným mořem na jižním svahu a strmým skalnatým vrcholem. Kopec navazuje na jihovýchodní svah Milešovky.
Skála nabízí pohled na Milešovku, Milešovský Kloc, Lipskou horu, Lovoš a labské roviny.
Severně od Kamence prochází modrá značka z Milešovky do Velemína. Z ní odbočuje na vrchol Kamence neznačená pěšina.


Kamenec z Milešovky


Kamenec - vrchol

Výhled na sever, západ a na Milešovku

Žádné komentáře:

Okomentovat