středa 2. dubna 2014

Mallorca - cyklistický ráj



Od léta jsme o tom mluvili, od listopadu plánovali a dnes jsme se konečně dočkali. Odjíždíme na očekávanou Mallorku. Zajezdit si tam na kolech a poznat krásy ostrova, jako jsou zálivy, mysy s majáky, kostely na kopcích, ale i jeskyně, hory a jejich silnice. Naše posádka čítá 2 členy. Kromě mne je jím Pavel Klicpera, s kterým jsem byl naposledy na Prášilském jezeře, téměř před rokem. Pojedeme se přesvědčit, zda trénink na Mallorce je opravdu nejvíc, jak propagují prospekty od nacesty.cz, které nás zlákaly na toto místo ve Středozemním moři.

Mallorku zná každý jako slunný ostrov a vhodné místo pro opalování, koupání v moři, projížďy na lodi, plachtění, rybaření a párty. Ne všichni však se zajímají o základní údaje.
Mallorka je s 3680 km² největší z Baleárských ostrovů a všech ostrovů Španělska. Leží v západní části Středozemního moře ve vzdálenosti přibližně 200 kilometrů od Valencie, Barcelony a Alžíru. Hlavním městem je Palma de Mallorca. Celý ostrov má 800 000 obyvatel a v Palmě jich žije polovina. Ostrov se dělí na 3 oblasti. Serra de Tramuntana, což je pohoří na západě ostrova s nejvyšším vrcholem Baleárů, Puig Majorem (1445 m). Na tu se ale nepodíváme, na vrcholu je vojenské území. Es Pla čili centrální plošina, v jejíž rovinatém terénu vyniká Puig de Randa o kterém bude ještě řeč. Serra de Llevant je východní pohoří, vysoké mezi 400 - 500 m n.m. K Mallorce náleží ještě ostrůvky Sa Dragonera a Cabrera. Kromě kastilštiny se zde mluví katalánsky.

Letecký pohled na Mallorku, Serra de Tramuntana, větrným mlýnů je po Mallorce mnoho




Žádné komentáře:

Okomentovat