sobota 27. dubna 2019

Mariazell - největší poutní místo Rakouska

O velikonocích se naskytlo pět dní volna a já jsem se rozhodl je strávit s neobvyklou společností v okolí mně známého města Mürzzuschlag, které se mi v minulosti špatně vyslovovalo. Tato oblast měla mé sympatie už při prvních přejezdech do Itálie a to nejen díky úžasné semmeringské trati. Nyní mám v plánu vystoupat na dva nejvyšší vrcholy jednotlivých alpských pohoří a k tomu přidat nějaký bonus. Uvidíme, co z toho se uskuteční. 

Vyjímečně nejedu s Pavlem Vernerem, ale s kámoškou Verčou, a také vyjímečně jedeme autem. Mnou navržená zastávka v Mariazellu kupodivu prošla a tak nás čeká pětihodinová cesta pod vrcholy Ybbstálských Alp. Na benzínce ve Znojmě kupujeme dálniční známku na týden za 9,20 EUR a můžeme vniknout k našim jižním sousedům. Do Mariazellu jedeme přes St. Pölten, Lilienfeld a St. Aegyd mezi Türnitzskými Alpami vpravo a Guttensteinskými Alpami vlevo. Ty před Sankt Aegydem vystřídaly Mürzstegerské Alpy. 
Mariazell je největším poutním místem Rakouska a jednou z významných mariánských svatyní střední Evropy. Nad jeho střechami se tyčí štíty Türnitzských, Mürzstegerských a Ybbstálských Alp. V této chloubě Štýrska žije zhruba 3900 obyvatel a patří do okresu Bruck-Mürzzuschlag. Podle záznamů byl Mariazell založen jako poutní místo 21. prosince 1157, kdy mnich Magnus benediktinského kláštera Sv. Lambrechta donesl sochu Panny Marie. Kolem roku 1200 byl vybudován knížetem Vladislavem Jindřichem první kostel Mater Gentium Slavorum, jako poděkování za uzdravení z nemoci. Stavitelem byl známý Ital Domenico Sciassio. Hlavní oltář daroval městu císař Karel IV. Postaven byl v roce 1692 a vysvěcen v roce 1704. Nový rozkvět města přineslo období baroka, kdy se stává hlavním poutním místem Podunajské monarchie. To mělo za následek přestavbu z gotického chrámu na honosný barokní kostel v letech 1644 - 83. Povýšen na baziliku byl kostel roku 1907. Bazilika je nejvýznamnější památkou ve městě. V minulosti byl Mariazell cílem mnoha českých a moravských poutníků, např. z Mariánské Hory u Horní Čermné na Ústeckoorlicku. 
Ve městě nalezneme např. kavárnu na rohu Hlavního náměstí a pekárnu medových perníků Pirker, vyrábějící čistě přírodní produkty. Před Vánocemi odtud putuje do světa až deset tisíc perníků každý den. Výrobna svíček z včelího vosku se nachází hned v sousedním domě a o ulici výše je malá likérka Arzberger, kde již 132 let vzniká nápoj ze 33 druhů bylinek. 
Mariazell je i centrem turistiky. Lanovky vozí turisty na vrcholy Bürgeralpe (1254 m), kde se mohou rozhlédnout z rozhledny, a také na Gemeindealpe (1626 m). Ten je výchozím místem pro pěší turistiku. V zimně si zde užijí zejména sjezdoví lyžaři a snowboardisté. Ti mohou využít jedenáct sjezdovek. Dalšími turistickými atrakcemi jsou jezero Erlaufsee a vodopád Marienwasserfall. 
Mezi horskými skupinami Weitschalpe a Schneealpe, patřící pod Mürzstegerské Alpy, pokračujeme do Mürzzuschlagu, odkud po dálnici dojedeme na naší základnu Orange wings ve Wiener Neustadtu. Z terasy hotelu je vidět nejvyšší hora Dolního Rakouska Schneeberg a před ním stěna Hohe Wand. Jihozápadně špička hory Sonnwendstein nad Semmeringem. Tímto končí první den ,,velikonočního výletu.“








Žádné komentáře:

Okomentovat