sobota 27. dubna 2019

Vrcholy Českého středohoří 22. - Srna, Mannsteinův kámen, Třešňovka, Plešivec

Srna (395 m)

V katastru Velemína, přímo nad obcí Dobkovičky se zvedá nápadný vrchol Srna. Jde o zalesněný kužel s omezeným výhledem o výšce 395 m n.m. Severní svahy jsou mírnější, jižní prudce klesají. Toto vše pokrývá převážně listnatý les.

Nejlepší cesta na jeho vrchol je po žluté značce z Dobkoviček. Na rozcestí polních cest se dáme doprava a poté po znatelné vyšlapané cestičce až na vrchol. Zde nás čekají omezené výhledy. Z jednoho místa je vidět Lovoš a z dalších, západnějších Ostrý, Milešovka a Kletečná.









Mannsteinův kámen (327 m)

Mezi rozlehlými obilnými lány nedaleko silnice spojující obce Velemín a Březno se zvedá nízký nezalesněný čedičový vrch. Jméno dostal po pruském generálu Christophu Hermannu Mannsteinovi, který padl poblíž tohoto místa v červnu roku 1757. Byl zastřelen chorvatskými vojáky, kteří bojovali na rakouské straně při útěku po prohrané bitvě u Kolína domů do Saska. K té došlo necelý rok po začátku sedmileté války mezi Rakouskem a Pruskem probíhající v letech 1756 - 1763. Svůj počátek měla v bitvě u nedalekých Lovosic.


Z jeho vrcholu je ničím nerušený kruhový výhled. Jihovýchodně spatříme Ovčín, Boreč, Jezerku a Sutomský vrch. Západně a severozápadně Lipskou horu, Ostrý a Milešovku. Severně se zvedá Kletečná a východně Lovoš.







Třešňovka (414 m)

Nad obcí Chrastná, v blízkosti známějšího vrchu Plešivec je čedičový vrch Třešňovka se 414 m n.m.. Z jižní strany je porostlý stromy, na severní straně byly odstraněny náletové dřeviny. Kolem kopce vede červená turistická značka z Vlastislavi do Děkovky, z níž se dá odbočit na vrchol po vyšlapané cestě.
Holá část vrcholu poskytuje výhledy do údolí potoka Modly a vrchy Plešivec, Lipská hora, Milešovka, Kletečná, Sutomský a Holý vrch a zříceniny hradů Košťálov, Skalka a Oltářík.






Plešivec u Vlastislavi (477 m)

Mezi obcemi Vlastislav a Děkovka se vypíná jeden z nejzajímavějších kopců okolí Lovosic s názvem Plešivec. Nižší ze dvou vrcholů tohoto jména na Litoměřicku měří 477 m n.m. a je snadno rozpoznatelný díky svému tvaru. Holý čedičový suk je na úpatí zarostlý náletovými dřevinami a na jižním svahu pokrytý kamenným suťovištěm. Zbytek kopce je porostlý travinami stepního charakteru. Tomu všemu dominuje vrchol v podobě skalního hřebínku.
Mezi zmíněnými obcemi vede červená turistická značka, z níž je vyznačena na Plešivec odbočka. Cestou na vrchol je třeba překonat žebřík obory pro černou a srnčí zvěř.
Z vrcholu je daleký a kruhový výhled. Na velkou část kopců Českého středohoří, jako Solanská a Lipská hora, Milešovka, Kletečná, Sutomský a Holý vrch a zříceniny hradů Košťálov, Skalka, Oltářík a Hazmburk. Při dobré viditelnosti lze na východě spatřit Kokořínsko, jižně Říp, západně Džbán, Doupovské a Krušné hory.







Žádné komentáře:

Okomentovat