pátek 14. září 2018

Krzeszów

Třicet kilometrů severovýchodně od Trutnova, v Dolnoslezském vojvodství, v polském okrese Kamienna Góra leží vesnice, v níž se ukrývá evropský barokní skvost. Krzeszów (česky Křesobor či Křešov a německy Grüssau) je obec s počtem 1500 obyvatel, vzdálena cca 15 km od hraničního přechodu Královec. Zdejší cisterciácký klášterní komplex s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie založila v květnu 1242 Anna Česká, vdova po slezském a polském knížeti Jindřichovi II. Pobožném. V klášteře sídlili benediktinští mniši z Opatovického kláštera. Roku 1392 se stal součástí Zemí Koruny české. Během husitských válek byl klášter poničen a zchátral. Po připojení Slezska k Prusku v roce 1741 začala jeho postupná záchrana a z klášterního kostela se stal farní kostel 20. století.
V roce 1924 papež Pius XII. klášter znovu povýšil na opatství, avšak v roce 1940 klášter zrušila nacistická vláda a budovy zkonfiskovala pro účely sběrného tábora. V roce 1942, během bombardování Berlína, sem byla přemístěna velká část sbírek Berlínské státní knihovny.
Postupimskou dohodou z roku 1945 připadlo dolnoslezské území pod polskou správu. Komplex byl sice po válce navrácen mnichům, ale ti byli v květnu 1946 ze Slezska polskou vládou vyhnáni jako etničtí Němci.
Komplex se skládá z menší baziliky Nanebevzetí Panny Marie, kostela sv. Josefa, mauzolea Slezských Piastovců a kláštera sester benediktinek. V objektu kláštera se pořádají prohlídky podle návštěvních hodin.







Stejně zajímavým cílem je i zdejší Kalvárie a Betlém. Kalvárii tvoří 16 kaplí a 32 zastavení křížové cesty. Autorem nápadu byl všestranný opat Bernard Rosa, který ji pod dojmem poutě do Říma roku 1661 založil. Zajímavostí je, že zde není zachováno pořadí průběhu celé křížové cesty. Začátek kalvárie je v kapli sv. Máří Magdalény, poté trasa vede k Betlému a zpět po okolních návrších. Procházka zabere 2 až 3 hodiny a většina zastavení má podobu kapliček s výklenky se soškou nebo obrázkem. Největší oblibě se kalvárie těšila v období slávy celého opatství, tedy v 18. století. To sem přicházelo až 20 000 návštěvníků ročně.

Zdroj: https://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/krzeszow-nenabizi-jen-klasterni-komplex-ale-i-kalvarii-a-betlem-20130813.html

Žádné komentáře:

Okomentovat