sobota 22. září 2018

Šumperk (1/3)

Po vyhlídkách kolem Šumperka

Už se mi stýskalo po Jeseníkách, dlouho jsem zde nebyl. K návratu do těchto končin mě přinutily dvě nové rozhledny a jedna skalní vyhlídka. Jako zpestření výletu bude přítomnost kámoše Vojty z Olomouce, s kterým se téměř po roce sejdeme a projedeme. Ze tří plánovaných dnů mě bude dnes doprovázet.
Sraz a tím pádem i start naší trasy je v Zábřehu, odkud se pustíme severozápadním směrem. Konkrétně na Nový Dvůr, kde se napojíme na cyklostezku podél Moravy. Nad soutokem s Desnou už musíme být ve střehu, abychom v Postřelmově nepřestřelili a trefili další cestu. V Sudkově se chytíme zelené značky, kterou opustíme u vlakového nádraží Bludov. Zároveň stojíme pod kopcem Brusná, jenž je naším prvním cílem. Dostat se ale na něj chce trochu té fyzické námahy navíc a o jízdě v sedle nemůže být ani řeč. Je sobota, takže si sem našlo cestu dost Bludovanů, pro které je to skvělé místo pro odpolední vycházku.
Rozhledna Brusná stojí od roku 2015 na stejnojmenném vrcholu vysokém 364 m n.m. Dosahuje výšky 12 metrů a díky holým partiím kopce je z ní kruhový výhled. Je postavena ze čtyř nosných dřevěných sloupů a schodiště z pozinkované oceli. Součástí vyhlídky je i kryté posezení. Rozhledna je přístupná v otevíracích hodinách a vstup je zpoplatněn. 
Jako na dlani je Hrubý Jeseník, Zábřežská vrchovina, Bludov a Zábřeh. Při dobré viditelnosti se může jižně objevit i Velký Kosíř.
S rukama na brzdách sjíždíme do Bludova, kde rádi zabloudíme do centra doplnit kalorie v podobě dortíku. Čekají nás totiž zase kopce. Ten menší k lokalitě Zámeček, nad níž je zřícenina hradu Bludov. Ten však dnes oželíme. Sjíždíme do Šumperka a jeho ulicemi se propleteme po CT č. 6187 až na severní okraj k rozcestí Tulinka. Tulit se ale nebudeme, ještě nás totiž čeká 250 výškových metrů na Městské skály. K nim jedeme nakonec delší, ale pohodlnější cestou přes rozcestí Nad skálami. Po zelené značce už moc jet nejde, tak zamykáme kola u stromu a zbytek dojdeme pěšky. Nacházíme tu pár lidí, většina po chvíli odchází. Zůstává pouze chlápek, s nímž si chvíli povídáme. Já mezitím dělám krkolomné foto vyhlídky z protější skály. Je to nepohodlné, ale jediné místo, odkud jde vyhlídka vyfotit.
Městské skály se jmenuje skalní vyhlídka severně od Šumperka v 675 m n.m. Název získala podle polohy poblíž města. Jedná se o soustavu útesů a věží. Na vrcholku skály byl postaven vyhlídkový altán, z kterého je pěkný pohled na okolí Šumperka, Jeseníky s vrcholem Pradědu, Háj s rozhlednou nebo Rapotínsko a Sobotínsko.
Z rozcestí Nad skálami si odskočíme na Voštinovou skálu. Dovede nás tam žlutá značka. Zde jsme pro změnu sami. Skála je složena z horniny pegmatitu a ruly, je částečně zarostlá a nabízí výhled západním směrem do údolí Moravy a na Hanušovickou vrchovinu.
Žluté značky se držíme i do obce Rejchartice, kam je to mírnějsí sjezd po polní cestě. Vsi dominuje kostel sv. Michala, my ale atakujeme modrou značku a vyvezeme se k rozcestí Samota pod Bukový kopec. V jeho východním svahu stojí také nová rozhledna. Zde už je méně lidí než než na Brusné, přeci jen jde o odlehlejší místo.
Rok a měsíc trvala výstavba dřevěné rozhledny na Předním Bukovém kopci. Bukovka byla otevřena v listopadu 2016 ve výšce 624 m n.m. Krásných 111 ocelovych schodů vás vynese do 17 metrů, kde se nachází krytý ochoz. Z něho se nabízí výhled na Rapotín, údolí řeky Desná, Šumperk, Háj s rozhlednou, Hrubý Jeseník a Králický Sněžník. Rozhledna je volně přístupná a vstupné se neplatí.
Po žluté značce sjíždíme do Rapotína a pro dnešek máme ,,odpracováno." Na zastávce Petrov nad Desnou chytáme ,,osobák" do Olomouce, kterým se svezu do Šumperka. Tam se loučím s dnešním parťákem, který po dnešním výletě usoudil, že na těch rozhlednách a vyhlídkách něco bude.

Trasa:
Zábřeh - Nový Dvůr, rozc. - Pazderna - Postřelmov - Sudkov - Bludov, žst. - Brusná, rozhl. - Bludov - Zámeček, rozc. - Šumperk - U Nových Domků, rozc. - Nad skálami, rozc. - Městské skály - Voštinova skála - Rejchartice - Bukovka, rozhl. - Petrov n. Desnou, žst.
41 km,729 m. př.


 Brusná a výhled na sever

 Městské skály a výhled na východ

 Voštinova skála a výhled na západ

 Bukovka a výhled na severovýchod
Rejchartice

Žádné komentáře:

Okomentovat